Stendhal je eden vodilnih romanopiscev 19. stoletja. Foto:
Stendhal je eden vodilnih romanopiscev 19. stoletja. Foto:
Johann Gottfried Walther
Johann Gottfried Walther je umrl leta 1748.
Joan Crawford
Joan Crawford se je rodila leta 1904.
Chaka Khan
Chaka Khan se je rodila leta 1934. Foto: EPA

Rodil se je leta 1783 v Grenoblu. Bil je vojak v Napoleonovih vojnah, nato je med letoma 1814 in 1821 živel v Milanu. Prvi roman Armance, ki je izšel leta 1827, je še romantičen, nato pa se je Stendhal z objektivnim opisovanjem okolja in z družbeno kritičnostjo ter psihološko analizo oseb približal realizmu, npr. v romanu Rdeče in črno (1830). Za Stendhala so značilni kult energije, moči in strasti. Njegovi junaki z nezadržno željo po vzponu in v nasprotju z okolico izražajo stanje tedanje francoske družbe. Stendhal je pisal tudi eseje, potopise, dnevnike in pisma.
Za literarno zgodovino so najpomembnejši Stendhalovi romani Rdeče in črno, Parmska kartuzija in Lucien Leuwen. Za časa življenja Stendhal ni dočakal velikega priznanja, saj se je s pisanjem začel ukvarjati pozno. Sam je napovedal svoj uspeh in slavo šele po letu 1890 - in zgodovina je pokazala, da je imel prav.

1742 je umrl francoski pisatelj Jean-Baptiste Dubois.

1748 je umrl nemški glasbeni teoretik, orglar in skladatelj Johann Gottfried Walther.

1834 se je rodil nemški skladatelj Julius Reubke.

1880 se je v Ratanski vasi pri Rogaški Slatini rodil slovenski literarni zgodovinar in univerzitetni učitelj France Kidrič. Na Dunaju je študij slavistike končal z doktoratom. Bil je med soustanovitelji Slovenske akademije znanosti in umetnosti, njen član pa je postal leta 1938. Njegovo najpomembnejše delo je Zgodovina slovenskega slovstva od začetkov do Zoisove smrti. Napisal je tudi številne razprave o Trubarju, Dobrovskem, Vrazu, Primicu in monografijo o Prešernu. Umrl je 11. aprila leta 1950 v Ljubljani.

1881 se je rodil francoski pisatelj in Nobelov nagrajenec za književnost Roger Martin du Gard.

1887 se je rodil španski umetnik Juan Gris.

1904 se je v San Antoniu rodila ameriška filmska igralka Joan Crawford, s pravim imenom Lucille Fay LeSueur. Nastopila je v filmih Neznani, Ženske, Grand Hotel, Kaj se je zgodilo z Baby Jane. Za nastop v filmu Mildred Pierce je leta 1945 prejela oskarja. Umrla je 10. maja 1977 v New Yorku.

1907 se je v Ljubljani rodil slovenski zgodovinar, teoretik in kritik Anton Ocvirk. Študiral je na Dunaju in v Ljubljani. V Parizu se je posvetil študiju primerjalne književnosti, na ljubljanski univerzi pa je začel predavati leta 1937, kjer je leta 1950 postal redni profesor. Sodeloval je v narodnoosvobodilnem boju in bil zaprt v koncentracijskem taborišču Dahau. Od pomembnejših avtorjev je obravnaval Ivana Cankarja in Srečka Kosovela. Umrl je 6. januarja 1980.

1910 se je rodil japonski filmski režiser Akira Kurosava. Leta 1950 se je proslavil s filmom Rašomon, kasneje pa še s filmi Idiot, Živeti, Sedem samurajev, Krvavi prestol, Skrita trdnjava, Sinjebradec, Dersu Uzala, Sanje in drugimi.

1932 se je rodil umetnostni zgodovinar in muzikolog Stanko Vurnik. Objavil je vrsto študij in esejev s področja etnografije, umetnostne zgodovine in muzikologije.

1934 se je rodil ameriški filmski in televizijski režiser Mark Rydell.

1953 je umrl francoski slikar Raoul Dufy, znan predvsem po upodobitvah športnih prizorov in krajin v bleščečih barvah.

1953 se je rodila pevka Chaka Khan.

1963 je na osmem tekmovanju za Evrovizijo v Londonu zmagal danski duet Grethe & Jorgen Ingmann. Zapela sta pesem Dansevise (Plesni ritem).

1965 se je rodil ameriški igralec in pevec Richard Grieco.

1965 je umrla ameriška igralka Mae Murray.

1980 je umrl jamajški pevec roots rock reggaeja Jacob "Killer" Miller.

2002 je umrla ameriška sopranistka Eileen Farrell.