Bono, že takrat ena največjih osebnosti rocka, je že večkrat rekel, da si iz obdobja osemdesetih sicer lahko odpusti slepi idealizem, grozne frizure pa nikakor ne. Foto:
Bono, že takrat ena največjih osebnosti rocka, je že večkrat rekel, da si iz obdobja osemdesetih sicer lahko odpusti slepi idealizem, grozne frizure pa nikakor ne. Foto:
Felix Lope de Vega Carpio
Felix Lope de Vega Carpio se je rodil leta 1562.
Stritarjev Novi zakon
Josip Stritar se je posvečal tudi prevajalstvu. Foto: www.biblija.net
Christina Applegate je odraščala pred očmi televizijskih in filmskih gledalcev. Foto: EPA
Elsa Morante
Zaradi pomanjkanja denarja Elsa Morante nikoli ni dokončala študija literature, vendar ji je poroka z Albertom Moravio v petdesetih letih prejšnjega stoletja omogočila neposreden stik z vodilnimi italijanskimi pisci in intelektualci tistega časa.

S pesmijo so se namenili zbrati denar za pomoč lačnim v Etiopiji. Band Aid sta ustanovila Bob Geldof in Midge Ure, ki še sama nista pričakovala neverjetnega uspeha, ki ga je imela pesem (na radijske postaje so jo poslali 3. decembra tistega leta). Vseh imen iz originalne postave ne bomo naštevali, omenimo naj le Boba Geldofa in Simona Crowa (The Boomtown Rats), Bona in Adama Claytona (U2), Johna Taylorja in Simona Le Bona (Duran Duran), Phila Collinsa (Genesis), Georga Michaela (Wham!), Stinga, Kool & The Gang, Paula McCartneya in Davida Bowieja. Pesem so pozneje še večkrat obudili od mrtvih, nazadnje leta 2004, ko je nastala jubilejna skupina Band Aid20.

1562 se je rodil španski pesnik in dramatik Felix Lope de Vega Carpio. V špansko dramatiko je vnesel idejo časti. Združil je komično in tragično, tradicijo in metaforiko visoke poezije. Znana so njegova dela Olmedski vitez, Ovčji kal, Najboljši sodnik je kralj. Napisal je okoli 1.800 komedij in prek 3.000 sonetov in je tako še z drugimi epi, romani, zgodovinskimi zapisi gotovo eden najplodnejših piscev v zgodovini književnosti. Vega je umrl leta 1635.

1748 je umrl angleški pesnik Isaac Watts.

1894 se je rodil slovenski umetnostni zgodovinar France Mesesnel.

1895 se je rodil nemški skladatelj Wilhelm Kempff.

1896 se je rodil ameriški glasbeni kritik Virgil Thomson.

1914 je umrl Davorin Jenko, ki je ustvarjal po izročilih slovenske čitalniške romantike. Navdih je iskal tudi v južnoslovanski folklori. Znan je po himnah Naprej zastava slave in srbski pesmi Bože pravde, zato ga imajo Srbi tudi za svojega skladatelja. Bil je član srbske kraljeve akademije, zborovodja in kapelnik Narodnega gledališča v Beogradu. Je tudi avtor prve srbske operete. Iz Beograda se je Jenko odpravil v Prago, a se zaradi pomanjkanja denarja vrnil. V starosti je hišo v Srbiji prodal in se preselil v Ljubljano, kjer je v osemdesetem letu starosti tudi umrl.

1923 je v Rogaški Slatini umrl Josip Stritar. Bil je literarni vzgojitelj mladega pesniškega rodu, hkrati pa tudi pesnik, pripovednik, dramatik, pisatelj kritičnih in esejističnih spisov, satirik, mladinski pisatelj ter urednik. Rodil se je 6. marca leta 1836 v Podsmreki pri Velikih Laščah. Slovencem je razkril umetniško vrednost pesnika Prešerna. Kasneje je bil urednik prve slovenske literarne revije Zvon. Med njegova pomembnejša dela sodijo Dunajski soneti, roman Zorin. Pokopan je v ljubljanskem Navju.

1947 je umrl francoski pesnik in esejist Léon-Paul Fargue.

1950 je umrl danski pisatelj in Nobelov nagrajenec Johannes Vilhelm Jensen.

1952 so na odru londonskega gledališča Ambassadors Theatre premierno odigrali dramo Mišolovka Agathe Christie.

1957 je umrl mehiški slikar Diego María de la Concepción Juan Nepomuceno Estanislao de la Rivera y Barrientos Acosta y Rodríguez.

1959 je umrl francoski filmski igralec Gérard Philipe.

1968 je umrl ameriški pisatelj Upton Sinclair.

1971 se je rodila ameriška igralka Christina Applegate.

1977 je umrl slovenski skladatelj Matija Bravničar.

1985 je umrla italijanska pesnica in pisateljica Elsa Morante. Njen roman Zgodovina je ena najbolj branih knjig v Italiji, preveden je bil v številne tuje jezike.