Gospodar prstanov je zrasel v domišljiji britanskega avtorja Tolkiena. Foto:
Gospodar prstanov je zrasel v domišljiji britanskega avtorja Tolkiena. Foto:
Cicero
Rimski retorik je zapustil 58 govorov.
Konrad Duden
Dudnovi slovarji so prava prva pomoč za tiste, ki se znajdejo v "nemški" zadregi.
Sergio Leone
Režiser Sergio Leone je bil glavni "junak" podžanra špageti vestern.

se je rodil angleški pisatelj John Ronald Reuel Tolkien, najbolj znan po fantazijski trilogiji Gospodar prstanov.

Pri pisateljevanju posvetil se je predvsem fantazijski literaturi je Tolkienu zelo prav prišla njegova izobrazba. Tolkien je bil namreč profesor anglosaškega jezika ter angleškega jezika in književnosti na oxfordski univerzi. Filološko znanje, nadgrajeno s poznavanjem nordijske mitologije, pa je Tolkien uporabil pri ustvarjanju umišljenega jezika in pri izmišljanju likov za svoje romane. Poleg trilogije Gospodar prstanov sta znani še Tolikienovi deli Hobit in Silmarillion.

106 pr. n. št. se je rodil rimski govornik, politik, filozof in pisec Cicero.

Bil je republikanec ter velik nasprotnik Julija Cezarja in Gaja Antonija. Ohranjenih je 58 njegovih govorov. Velja za začetnika rimske proze. Znana so njegova dela: O govorniku, O starosti, O prijateljstvu, O najvišji dobroti in zlu, O naravi bogov in O dolžnosti. 7. decembra 43 pred našim štetjem so ga ubili na njegovem domu v Kajeti.

1710 se je rodil italijanski skladatelj Giovanni Battista Pergolesi, ki je svoja dela skladal v načinu neapeljske opere buffa.

1803 se je rodil angleški dramatik in pisatelj Douglas William Jerrold.

1829 se je rodil nemški leksikograf in gimnazijski ravnatelj Konrad Duden. Njegovo najpomembnejše delo je vedno znova dopolnjevani Popolni pravopisni slovar nemškega jezika. Konrad Duden je umrl 1. avgusta 1911 v Sonnebergu.

1875 je umrl francoski leksikograf in enciklopedist Pierre Atanas Larrousse, založnik Velikega svetovnega slovarja 19. stoletja v 17 zvezkih. Založniška hiša Larrousse, ustanovljena 1852. leta, je pozneje postala ena najbolj znanih tovrstnih založb na svetu.

1883 se je v Kandiji pri Novem mestu rodil slovenski pisatelj in časnikar, pozneje tudi tajnik Slovenske matice, Milan Pugelj. Svojo prvo knjigo Mali ljudje je izdal leta 1911, pozneje pa še osem zbirk novel in črtic, med njimi tudi antologijo Naša leta. Na njegovo pobudo so ustanovili Društvo slovenskih književnikov. Svojo poezijo je objavljal v Ljubljanskem zvonu. Umrl je 3. februarja leta 1929 v Ljubljani.

1894 se je rodila poljska igralka Pola Negri.

1924 se je rodila ameriška sopranistka Nell Rankin.

1929 se je rodil italijanski filmski režiser Sergio Leone.

1946 se je rodila ameriška igralka Victoria Principal.

1956 se je rodil ameriško-avstralski filmski igralec Mel Columcille Gerard Gibson.

1958 je umrla slovenska filmska in gledališka igralka, režiserka ter pedagoginja Avgusta Danilova, rojena Gostič. Med svojim prvim bivanjem v Ameriki je statirala v nekem filmu skupaj s svojim sinom Rafaelom Danilom, pozneje je igrala manjše vloge. Zaradi pomanjkanja časa je zavrnila vlogo matere v prvem zvočnem celovečernem filmu Jazz. V slovenskem filmu je prvič nastopila v vlogi Obrekarice v filmu Na svoji zemlji.

1967 je umrla škotska sopranistka Mary Garden.

2001 je umrl italijanski plesalec flamenka José Greco.