Franz Schubert, veliki avstrijski romantik. Foto:
Franz Schubert, veliki avstrijski romantik. Foto:
Norman Mailer je razkrinkal ničevost ameriškega sna.
Pompidou
Center Pompidou so opdrli leta 1977. Foto: EPA

se je na Dunaju rodil avstrijski romantični skladatelj, učenec Antonia Salierija, Franz Schubert.

Tako kot Haydnu sta Schubertu zgodaj odkriti talent za glasbo in prijeten glas kot dečku omogočila vstop v cesarsko dvorno kapelo in s tem povezano elitno glasbeno in splošno izobrazbo. Dobro se je seznanil z ustvarjanjem Bacha, Haydna in Mozarta, prav tako pa je spoznal dela Ludwiga van Beethovna.
Zgodnja Schubertova dela jasno kažejo vplive teh mojstrov, nato pa je v letih 1815 in 1816 te vplive prerasel. Leto 1816 velja za njegovo krizno leto. Skladatelj se je bedno prebijal kot pomožni učitelj na šoli svojega strogega očeta nadučitelja. Kljub tako eksistenčni kot duševni krizi je v slabem letu dni ustvaril več kot sto samospevov, oktobra 1816 pa je nastala njegova 5. simfonija v B-duru.
Danes je cenjen kot eden izmed najbolj nadarjenih romantičnih skladateljev. Njegovo delo obsega več kot 600 samospevov, številna solistična in komorna dela, sedem maš in devet simfonij.

1839 je umrl Emil Korytko. V Ljubljani se je seznanil s Prešernom in Čopom, ki sta ga navdušila za zbiranje slovenskih narodnih pesmi.

1866 je umrl nemški pesnik in prevajalec Friedrich Rückert.

1872 se je rodil ameriški pisatelj Pearl Zane Grey.

1891 se je rodila pisateljica Marija Kmetova, ki je v svojih delih s psihološkim realizmom razkrivala življenje sodobne ženske tistega časa.

1901 se je v Lučah ob Savinji rodil slovenski skladatelj Blaž Arnič. Med drugim je ustvaril devet simfonij, pisal pa koncerte za različna glasbila.

1905 se je rodil ameriški pripovednik John Henry O'Hara. Znan je po delih: Hiša N. F. št. 10, Spoznaj samega sebe in Ewingovi.

1921 se je rodil ameriški pevec italijanskega rodu Mario Lanza. Najbolj je zaslovel v velikih glasbenih filmih. Umrl je leta 1959.

1923 se je rodil ameriški pisatelj Norman Kingsley Mailer, ki je pisal predvsem realistično-naturalistične romane, kot so Goli in mrtvi, Ameriški sen, Zakaj smo v Vietnamu.

1929 se je rodila angleška igralka Jean Simmons.

1933 je umrl angleški pisatelj in dramatik John Galsworthy, Nobelov nagrajenec za književnost leta 1932. Njegovo najobsežnejše in tudi najbolj znano delo je Saga o Forsytih, kronika bogate meščanske družine v poznoviktorijskem obdobju.

1935 se je rodil japonski pisatelj in Nobelov nagrajenec Kenzaburo Oe.

1944 je umrl francoski pisatelj Hippolyte Jean Giraudoux.

1970 se je rodila angleška igralka Minnie Driver.

1973 se je rodila avstralska igralka Portia de Rossi.

1977 so v Parizu odprli Pompidoujev center.

1981 se je rodil ameriški pevec Justin Timberlake.

1995 je umrl ameriški dramatik, gledališki igralec in gledališki režiser George Francis Abbott.