Franz Joseph Haydn se je rodil leta 1732. Foto:
Franz Joseph Haydn se je rodil leta 1732. Foto:
Charlotte Brontë
Charlotte Brontë je umrla leta 1855.
Christopher Walken
Christopher Walken se je rodil leta 1934.
Škotsko-avstralski kitrarist Angus Young je bil eden ustanovnih članov skupine AC/DC. Foto: EPA
Brandon Lee
Film Vran so po Brandonovi smrti s pomočjo računalniške magije vseeno končali. Foto: EPA
Selena Quintanilla
Prva zares velika latinozvezda je imela šele 23 let, ko je umrla v tragičnih okoliščinah.

se je rodil veliki avstrijski skladatelj Franz Joseph Haydn.

Slednji je poleg Mozarta in Beethovna tretji velikan dunajske klasike. Avstrijski skladatelj in dirigent sodi med mojstre klasicističnega godalnega kvarteta in simfonije. Končal je razvoj sonatne oblike, napisal je številne sonate in koncerte, maše, opere in oratorija Stvarjenje in Letni časi. Umrl je leta 1809 na Dunaju.

1703 je umrl nemški skladatelj Johann Christoph Bach.

1809 se je rodil ruski pisatelj, dramatik in komediograf ukrajinskega rodu Nikolaj Vasiljevič Gogolj. Je vodilni predstavnik prve faze ruskega realizma. Znane so njegove novele Večeri na pristavi blizu Dikanjke, Nos, Plašč in druge, napisal je povest Taras Buljba, roman Mrtve duše, komedijo Revizor in številne druge.

1809 se je rodil angleški pesnik Edward Marlborough FitzGerald.

1837 je umrl angleški slikar John Constable.

1855 je v Haworthu umrla angleška pisateljica Charlotte Brontë, avtorica romanov Jane Eyre in Villette.

1872 se je rodil ruski baletnik Sergej Pavlovič Djagilev.

1885 se je rodil francoski slikar bolgarskega rodu Julius Mordecai Pincas, bolj znan kot Pascin.

1891 se je rodil madžarski filmski igralec Victor Varconi.

1911 se je rodila alzaška sopranistka Elisabeth Grümmer.

1914 se je rodil mehiški pesnik, pisatelj in diplomat Octavio Paz, eden najpomembnejših latinskoameriških literatov druge polovice 20. stoletja, ki je leta 1990 dobil Nobelovo nagrado za književnost. Umrl je leta 1998.

1930 je bilo ustanovljeno ameriško filmsko razsodišče, ki je uvedlo stroga pravila o spolnosti, goloti, veri, nasilju in kriminalu v filmih za naslednjih 40 let.

1934 se je rodil ameriški igralec Richard Chamberlain.

1934 se je rodila ameriška pevka in igralka Shirley Jones.

1939 se je rodil nemški filmski režiser Volker Schlöndorff.

1943 se je rodil ameriški igralec Christopher Walken.

1948 se je rodila ameriška igralka Rhea Perlman.

1949 je umrl slovenski pripovednik, dramatik, kritik in gledališki ravnatelj Fran Govekar. Rodil se je leta 1871 na Igu. Od leta 1908 do 1912 je bil ravnatelj Slovenskega narodnega gledališča v Ljubljani. Pisal je črtice in novele, znana je sentimentalna povest Ljubezen in rodoljubje in sodobni roman po naturalističnih zgledih V krvi.

1955 se je rodil škotski glasbenik, član skupine AC/DC, Angus Young.

1967 je Jimi Hendrix prvič zažgal eno od svojih kitar na odru londonskega Astoria Theatra. Zaradi opeklin na rokah je končal v bolnišnici.

1979 je v Jeruzalemu na 24. tekmovanju za Evrovizijo zmagala izraelska skupina Gali Atari & Milk and Honey s pesmijo Hallelujah.

1993
je bil med snemanjem filma Vran (The Crow) po nesreči ubit igralec Brandon Lee. Vzhajajoči zvezdnik akcijskih filmov, sicer sin Brucea Leeja, je umrl med snemanjem Vrana. Nekdo je v pištolo, ki so jo uporabili v prizoru s streljanjem, namesto slepih vstavil prave naboje. Brandon je pokopan ob svojem očetu v Seattlu. Zgodba Vrana je bila za ta tragični razplet srhljivo primerna: v filmu velemestna tolpa en dan pred poroko ubije death-metal rockerja Erica Dravena (Lee) in njegovo zaročenko Shelly. Pevčeva duša v grobu tako trpi, da zahteva maščevanje celo iz onstranstva. James O'Barr, avtor stripa, po katerem je bil film posnet, je junaka oblikoval po Iggyju Popu in Petru Murphyju.

1995 je v motelu v teksaškem mestu Corpus Christi popularno mehiško pevko Seleno Quintanilla umorila njena asistentka Yolanda Saldívar. Pred umorom sta se Selena in Yolanda sporekli, Yolanda pa je bila obtožena, da je kradla denar iz kluba oboževalcev.