Velasquez je bil eden največjih mojstrov baročnega slikarstva. Foto:
Velasquez je bil eden največjih mojstrov baročnega slikarstva. Foto:
Aleksander Sergejevič Puškin je bil eden najbolj vsestranskih ruskih književnikov.
Thomas Mann
Mann je pustil velik pečat v sodobni nemški književnosti.
Steve Vai - eden največjih kitarskih virtuozov.

se je rodil španski baročni slikar Diego Rodriguez de Silva y Velazquez. Izhajal je iz nizozemske tradicije domačega slikarstva.

Velazquez velja za enega najbolj samosvojih baročnih slikarjev, čigar slog je precej odstopal od tedaj uveljavljene norme. Za dvornega slikarja ga je imenoval španski kralj Filip IV., zato imajo v Velazquezovem opusu pomembno mesto portreti kraljeve družine, njenih gostov in drugih španskih dostojanstvenikov. Velazquez je v portretnem slikarstvu dosegel sam vrh.

Velazquez je zapustil tudi mnogo prizorov običajnega življenja, ki danes veljajo tudi za zanimive dokumente kulture tedanjega časa. Kot Velazquezovo največje delo pogosto navajajo sliko Las Meninas, ki prikazuje Infanto Margarito, hčer kralja Filipa IV. Omeniti velja tudi to, da je Velazquezovo slikarstvo močno vplivalo na realistično in impresionistično slikarstvo, še posebej pa na Eduarda Maneta.

1606 se je v Rouenu rodil francoski pesnik in dramatik Pierre Corneille. Velja za utemeljitelja klasične francoske tragedije. Njegovo najpomembnejše delo je Cid, velja pa omeniti še komedijo Lažnik in tragedijo Horacij. Od leta 1647 je bil član francoske akademije. Uvedel je Aristotelovo načelo treh enotnosti: kraja, časa in dejanja.

1756 se je rodil ameriški slikar John Trumbull, najbolj znan po slikanju podob iz ameriške revolucije in sliki o podpisu deklaracije o neodvisnosti.

1799 se je v Moskvi rodil ruski pesnik, pisatelj in dramatik Aleksander Sergejevič Puškin. Puškin je bil ena najbolj vsestranskih osebnosti svojega časa. Ustvaril je nov ruski književni jezik in vplival na mnoge ruske literate. Znan je njegov pravljični ep Ruslan in Ljudmila, roman v verzih Jevgenij Onjegin, drama Boris Godunov, pesnitev Kavkaški ujetnik, zbirka povesti o Ranjkem Ivanu Belkinu in mojstrska proza v romanu Stotnikova hči. Umrl je za ranami v dvoboju leta 1837, ko je branil ženino čast. Dvoboj je bil plod zarote, govorice o tem, da ima žena ljubimca, pa povsem izmišljene.

1843 je umrl nemški pisatelj, pesnik in dramatik Johann Christian Friedrich Hölderlin. Najbolj znano je njegovo delo Hiperion, ki sodi med najpomembnejša dela nemške književnosti na prehodu viharništva v romantiko. Spada v kategorijo pisemskih romanov, v katerem se prepletajo tri časovne ravni, štirje naslovniki in trije pošiljatelji, v njem pa lahko prepoznamo tudi pesnikove avtobiografske poteze.

1862 se je rodil angleški pesnik in pisatelj sir Henry John Newbolt. Pisal je o patriotizmu, viteškem vedenju in o herojstvu britanske mornarice.

1875 se je rodil nemški pisatelj in Nobelov nagrajenec za književnost leta 1929 Thomas Mann. Znan je po svojih dramah: Smrt v Benetkah, Čarobna gora, družinska saga Budenbrukovi. Sodi med najpomembnejše nemške pripovednike 20. stoletja. Mann je dobil Nobelovo nagrado predvsem po zaslugi romana Buddenbrookvi, ki prikazuje zaton trgovske družine v Lübecku skozi obdobje treh generacij. Med njegova velika dela gotovo sodi Čarobna gora, v katerem študent ladjedelništva, ki nepričakovano ostane v švicarskem visokogorju več let in v tem času spoznava paleto različnih osebnosti, ki prikazujejo ideološka nasprotja in negodovanja sodobne evropske civilizacije.

1892 se je rodila ameriška pisateljica Pearl S. Buck. Večino svojih del posveča življenju na kitajskem podeželju. Buckova je prva Američanka, ki je leta 1938 prejela Nobelovo nagrado za književnost.

1898 se je rodila angleška baletka Ninette de Valois, katere pravo ime je Edris Stannus.

1903 se je rodil armenski skladatelj Aram Iljič Hačaturjan. Napisal je več koncertov za solo instrumente in orkester.

1926 se je v Magdeburgu rodil nemški dirigent Klaus Tennstedt. Tennstedt velja za odličnega interpreta nemškega skladatelja Ludwiga van Beethovna in avstrijskih skladateljev Antona Brucknerja, Gustava Mahlerja in Wolfganga Amadeusa Mozarta.

1933 so v Camdenu (New Jersey, ZDA) odprli prvi "drive-in" kino.

1948 je umrl francoski fotograf in izumitelj Louis Lumiere.

1960 se je rodil kitarist Steve Vai, ki je igral v skupini Whitesnake.

1960 je singel Only The Lonely Roya Orbisona izšel v Združenih državah Amerike.

1969 je Rod Stewart podpisal pogodbo z založbo Mercury Records.

1971 so po 23 letih še zadnjič predvajali TV-šov The Ed Sullivan Show.

1971 sta se John Lennon in Yoko Ono po letu 1969 prvič pojavila na odru.

1981 je v Ljubljani umrl slovenski dramatik, pripovednik in mladinski pisatelj Angelo Cerkvenik. Nekaj časa je sodeloval v delavskem kulturnem društvu Svoboda. Pisal je socialne povesti v pretežno ekspresionističnem duhu. Osrednja tematika njegovih mladinskih povesti je svet živali, znane so Ovčar Runo, Sivi in Medvedek s Križeve gorice. Rodil se je 28. avgusta 1894 v Pazinu.

1991 je umrl ameriški jazzovski glasbenik Stanley Getz. Kot saksofonist je nastopal v skupinah Tommyja Dorseyja, Stana Kentona, Bennyja Goodmana in Woodyja Hermana.

1992 sta se v italijanskih Firencah poročila pevec David Bowie in manekenka Iman.

1995 je skupina Pink Floyd izdala dve zgoščenki, posneti v živo, z naslovom Pulse.

2002 se je začela pevka Diana Ross v malibujskem rehabilitacijskem centru zdraviti zaradi alkoholizma.