Deleuze, verižni kadilec, je zbolel za pljučnim rakom. Foto:
Deleuze, verižni kadilec, je zbolel za pljučnim rakom. Foto:
Felix Mendelssohn Bartholdy
Portret Felixa Mendelssohna Bartholdyja.
Marilyn Monroe
Igralka je nastopila tudi v filmu The Misfits. Foto: EPA
Puff Daddy
Puff Daddy Foto: Reuters

Od konca šestdesetih dalje pa vse do svoje smrti je Francoz napisal vrsto pomembnih del o filozofiji, filmu in lepi umetnosti; njegovo najbolj brano delo je bilo Kapitalizem in Shizofrenija, ki je v dveh delih izšlo l. 1972 in 1980. Ob prebiranju del Razlika in ponavljannje (1958) in Logika razuma (1969) je njegov slavni sonarodnjak Michel Foucault izjavil, da bo dvajseto stoletje "nekoč znano kot deleuzovsko". (Deleuze je na to odvrnil, da je bil pisateljev komentar "šala, ki ljudi, kakršna sva midva, spravlja v smeh, vse druge pa razbesni".)

Deleuze, verižni kadilec, je zbolel za pljučnim rakom. Čeprav so mu eno pljučno krilo odstranili, širjenja bolezni niso mogli več zaustaviti. Po vrsti operacij je izgubil dar govora in živel "priklenjen kot pes" na respirator; v zadnjih letih so mu še najpreprostejša opravila predstavljala velik izziv. Samomor je naredil tako, da se je vrgel skozi okno svojega stanovanja.

1575 se je rodil italijanski slikar Guido Reni.

1847
je umrl znan nemški skladatelj in dirigent Jakob Ludwig Felix Mendelssohn Bartholdy. 1809 v Hamburgu rojeni skladatelj, ki je poznan predvsem pod imenom Felix Mendelssohn, velja za enega pomembnejših skladateljev 19. stoletja, bil pa je čisti romantik, zato s svojo lirično in elegično naravo zavzema med skladatelji tistega časa prav posebno mesto. Rodil se je v judovski družini, njegov ded pa je bil filozof Moses Mendelssohn. V njegovem opusu je mogoče najti simfonije, koncerte ter dela za klavir in komorno glasbo.

Mendelssohna zgodovina klasične glasbe pogosto omenja kot največjega čudežnega otroka takoj za Wolfgangom Amadeusom Mozartom. Igranja na klavir se je pri materi začel učiti pri starosti šestih let, pri sedmih letih pa se je že učil pri Marie Bigot v Parizu.

1850 je umrl nemškio pisatelj Gustav Benjamin Schwab.

1870 je umrl francoski pistelj Comte de Lautreamont.

1879 se je rodil ameriški humorist in zabavljač Will Rogers.

1893 se je v Ljubljani rodil kipar Ivan Jurkovič. Njegova najznačilnejša stvaritev je naturalistično zasnovan spomenik Ivana Cankarja na Vrhniki.

1912 se je rodil ruski skladatelj Vadim Salmanov.

1916 se je rodil ameriški voditelj novic Walter Cronkite.

1944 se je rodila ameriška pevka, članica skupine The Supremes Scherrie Payne.

1946 se je rodil ameriški fotograf Robert Mapplethorpe.

1948 je T. S. Eliot prejel Nobelovo nagrado za literaturo.

1960 je centura prepovedala predvajanje filma The Misfits, v katerem sta zadnjič zaigrala Marilyn Monroe in Clark Gable.

1961 se je rodil ameriški filmski igralec Ralph George Macchio.

1961 je umrl slovenski slikar Fran Klemenčič. Največ je slikal portrete, krajine in ženske podobe, pri čemer je uspešno prilagodil postimpresionistično tehniko slikanja z oljnimi barvami svojemu osebnemu izrazu.

1969 se je rodil ameriški igralec Matthew McConaughey.

1970 se je rodil ameriški reper in poslovnež Sean Jean "Puff Daddy" Combs.

1970 je umrl slovenski pisatelj in pesnik Gustav Strniša.

1982 je umrl francoski filmski režiser Jacques Tatischeff, bolj znan kot Jacques Tati.