Pri reviji Rolling Stone so Fruscianteja leta 2003 uvrstili na 18. mesto lestvice 100 največjih kitaristov vseh časov. Foto: EPA
Pri reviji Rolling Stone so Fruscianteja leta 2003 uvrstili na 18. mesto lestvice 100 največjih kitaristov vseh časov. Foto: EPA
Michael Coxcie
Michael Coxcie - predstavnik severne renesanse.
Pier Paolo Pasolini
Pier Paolo Pasolini je umrl skrivnostne smrti. Foto: EPA
Ozzy Osbourne
Ozzy Osbourne je "na stara leta" postal zvezda resničnostnega šova. Foto: EPA

Frusciante, ki je tudi pevec, avtor glasbe in producent, je z RHCP posnel pet studijskih albumov. Dejaven je tudi kot soloizvajalec: pod svojim imenom je izdal devet albumov, dva pa tudi s projektom Ataxia, pri katerem sodeluje z Joshem Klinghofferjem in Joejem Lallyjem.

V priloženem posnetku spodaj desno si oglejte venček Frusciantejevih kitarskih solov.
Red Hot Chili Peppersom se je Frusciante pridružil pri 18 letih, prvič je z njimi zaigral na albumu Mother's Milk iz leta 1989. Album Blood Sugar Sex Magik, ki je sledil, jim je prinesel svetovno slavo, a uspeh je za Fruscianteja predstavljal prevelik pritisk in leta 1992 je zapustil skupino. Zaprl se je v osamo in se dolgo spopadal z odvisnostjo od heroina. V tem času je izdal svoji prvi soloplošči.

Leta 1998 se je dokončno rešil odvisnosti in se vrnil k RHCP za album Californication iz leta 1999. Od takrat ostaja član skupine in s svojimi kitarskimi nastopi žanje odlične kritike.

1534 je umrl italijanski slikar Antonio Allegri da Correggio.

Umetnik je pripadal parmski šoli, v okviru katere je nastala vrsta pomembnih del 16. stoletja. Correggiovo delo zaznamuje uporaba dinamične kompozicije in iluzionističnih principov. Močno je vplival na umetnost Caraccijev in tudi na poznejše rokokojsko slikarstvo.

1592 je umrl flamski slikar Michael Coxcie.

1696 se je rodil slikar in grafik Giovanni Battista Tiepolo, zadnji veliki mojster beneške umetnosti. Slikal je po naročilu italijanskih premožnih družin, pa tudi za cerkvene dostojanstvenike in špansko, nemško, rusko in švedsko kraljevo družino.

1868 so v milanski Scali prvič prikazali opero Mefistofele, ki jo je napisal Arrigo Boito.

1887 se je rodil brazilski skladatelj Heitor Villa Lobos.

1908 se je rodil angleški igralec sir Rex Harrison.

1908 se je rodil ameriški pisatelj in dramatik Irving Fiske.

1922 se je v Bologni rodil italijanski levičarski pisatelj, scenarist in filmski režiser Pier Paolo Pasolini. Njegovi najbolj znani filmi so Berač, Dekameron, Evangelij po Mateju.

1927 se je rodil ameriški igralec Jack Cassidy.

1953 je umrl ruski skladatelj Sergej Sergejevič Prokofjev. Njegove najbolj znane opere so Zaljubljen v tri oranže, Vojna in mir in Ognjeni angel.

1953 je umrl ameriški scenarist Herman J. Mankiewicz.

1956 so na malih ekranih prvič prikazali film King Kong.

1958 se je rodil angleški pevec Andy Gibb.

1963 je pevka countryja Patsy Cline umrla v letalski nesreči.

1966 je umrla ruska pesnica Anna Ahmatova.

1966 je v Luksemburgu Udo Jürgens Avstriji prinesel zmago na 11. tekmovanju za Evrosong.

1971 je skupina Led Zeppelin prvič v živo izvedla pesem Stairway to Heaven.

1974 so na Broadwayu prvič postavili na oder Kandid, ki ga je napisal Leonard Bernstein. Kandid je doživel 740 ponovitev.

1982 je umrl ameriški igralec John Belushi.

2002 so na MTV-ju začeli predvajati resničnostni šov The Osbournes.