Impresionisti so slikali isti motiv v različnih delih dneva in različnih letnih časih ter tako proučevali učinke svetlobe. Foto: Narodna galerija
Impresionisti so slikali isti motiv v različnih delih dneva in različnih letnih časih ter tako proučevali učinke svetlobe. Foto: Narodna galerija
Spremenjenje na gori
Rafael Santi: Spremenjenje na gori, 1517.
Abba
Abba je zmagala na Evroviziji leta 1974.
Candace Cameron
Zaslovela je z vlogo D. J. Tanner v Nori hiši (Full House).

je umrl slovenski slikar in ilustrator Matija Jama, ki velja za največjega krajinarja med slovenskimi impresionisti.
Znani so njegovi ciklusi krajinskih motivov, figuralne kompozicije, portreti in avtoportreti. Leta 1938 je bil skupaj z Rihardom Jakopičem izbran za rednega člana Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Njegova dela so Vrbe, Hiše v snegu, Krave na Kolpi, cikla Šenklavž in Kolo. Skoraj polovico svojega življenja je preživel na tujem, v Ljubljano se je preselil leta 1924.

1483 se je rodil italijanski slikar Rafael Santi, ki sodi med največje mojstre svetovnega slikarstva, ki je umrl na ta dan leta 1520.

1528 je umrl Albrecht Dürer, največji nemški slikar. V 40 letih ustvarjanja je naslikal približno 80 olj, 1.500 grafik in napisal 3 knjige.

1671 se je rodil francoski pesnik Jean-Baptiste Rousseau.

1707 je umrl nizozemski slikar Willem van de Velde mlajši.

1748 je Rocco Gioacchino de Alcubierre pri izkopavanju Pompejev naletel na ene najlepših stenskih slikarij.

1815 se je rodil nemški skladatelj Robert Volkmann.

1818 se je rodil norveški pesnik Aasmund Olavsson Vinje.

1826 se je rodil francoski slikar Gustave Moreau.

1849 se je rodil angleški slikar John William Waterhouse.

1926 se je rodil italijanski pevec in igralec Sergio Franchi.

1931 so na Modri mreži TV-postaje NBC začeli predvajati Little Orphan Annie.

1944 se je rodila angleška sopranistka Felicity Palmer.

1963 je umrl slovenski slikar Franjo Stiplovšek.

1968 je v Londonu na 13. tekmovanju za Evrovizijo zmagala Španija oziroma njen predstavnik Massiel s pesmijo La, la, la.

1971 je umrl znameniti ruski skladatelj Igor Stravinski, eden najpomembnejših ustvarjalcev in usmerjevalcev v evropski umetni glasbi. Bil je mojster baleta z deli Ognjena ptica, Petruška, Pomladno obredje, Agon, pisal je tudi scenske kantate – Svatba, operne oratorije – Kralj Ojdip, in številne simfonije, koncerte in opere.

1974 je umrl nizozemski arhitekt Willem Marinus Dudok.

1974 je v angleškem Brightonu švedska skupina Abba zmagala na 19. tekmovanju za Evrovizijo. Zapeli so pesem Waterloo.

1976 se je rodila ameriška igralka Candace Cameron, najbolj znana po vlogi D. J. Tanner v humoristični nanizanki Nora hiša. Candace, ki se je rodila v Panorama Cityju v Kaliforniji , je mlajša sestra nekoč priljubljenega igralca Kirka Camerona. Že v rosnih letih se je odločila slediti stopinjam starejšega brata in sčasoma postala boljša in uspešnejša igralka od njega. Kot mnogi drugi otroški zvezdniki je igralsko kariero začela z nastopanjem v televizijskih oglasih.

Prelomno vlogo D. J. Tanner v Nori hiši, kjer so si zvezdniški status zagotovili tudi John Stamos in danes razvpiti dvojčici Ashley in Mary-Kate Olsen (igrali sta malo Michelle), je Candace dobila leta 1986 - stara je bila deset let. Serijo so snemali osem let in postala je ena najuspešnejših humorističnih TV-nanizank vseh časov.

Med snemanjem Nore hiše in po njem je Cameron zaigrala v nekaj celovečernih filmih, kot odrasli igralki pa ji ni nikoli zares uspelo. Za začasno prekinitev kariere se je odločila tudi zaradi načrtovanja družine - s soprogom, ruskim hokejistom Valerijem Burejem, imata tri otroke.

1992 je umrl ruski pisatelj Isaac Asimov.

1996 je umrla irska igralka Greer Garson.