Ethan Hawke in Julie Delpie sta se zapeljevala dvakrat, pred zoro in pred mrakom. Foto:
Ethan Hawke in Julie Delpie sta se zapeljevala dvakrat, pred zoro in pred mrakom. Foto:
Baletni ansambel ljubljanske opere
Opere in baleti Petra Iliča Čajkovskega so med najpogosteje uprizorjenimi baletnimi in opernimi produkcijami. Foto: SNG Opera in balet Ljubljana (Barbara Stupical)
Sally Field
Sally Field je odlična karakterna igralka, ki lahko prepričljivo odigra tako starko na smrtni postelji kot tudi zapeljivko. Foto: EPA
Gospa Shriver, članica klana Kennedyjevih, se je poročila z republikancem - mišičnjakom Arnoldom Schwarzeneggerjem. Foto: EPA
Rammstein
So rammstein slovenski Laibach ali je morda obratno? Foto: EPA

se je rodil ameriški igralec Ethan Hawke, nekdanji mož Ume Thurman.

Najbolj se nam je v spomin vtisnil leta 1995, ko sta se na vlaku Pred zoro srečala in zaljubila s prikupno Julie Delpy. Američan je Francozinjo prepričal, da je njegovo zadnjo noč v Evropi preživela z njim, na Dunaju. Ko se je film končal, ni bilo jasno, ali sta svoj odnos tudi konzumirala, zato je bilo jasno, da bomo dočakali tudi nadaljevanje. In res je bil deset let kasneje posnet (manj uspešen) film Pred sončnim zahodom, v katerem se junaka srečata v Parizu.

1692 je umrl francoski pisatelj Gédéon Tallemant des Réaux.

1692 se je rodil francoski pesnik Louis Racine.

1814 se je rodil belgijski izdelovalec glasbil Antoine Joseph Sax. Bil je izumitelj saksofona. Adolf Sax je instrument izdelal okoli leta 1840, ima klarinetov ustnik, parabolično medeninasto cev, zaklopke so razvrščene kot pri oboi, danes ga izdelujejo v različnih uglasitvah. Saksofon je nepogrešljiv instrument v jazzu.

1833 se je rodil norveški pisatelj Jonas Lie.

1880 se je v Celovcu rodil avstrijski pisatelj Robert Musil. Robert Musil velja za najpomembnejšega tvorca modernega romana. Njegovo najbolj znano delo je nedokončani roman Mož brez posebnosti. Od leta 1938 je živel v izgnanstvu v Švici. Prvi uspeh je doživel z romanom Zablode gojenca Torlessa. Umrl je v Švici leta 1942.

1893 je umrl ruski skladatelj Peter Ilič Čajkovski, avtor šestih simfonij, nekaj oper, več imenitnih baletov in simfoničnih pesnitev, treh klavirskih koncertov in znamenitega violinskega koncerta.

1910 je umrl italijanski pisatelj in domoljub Giuseppe Cesare Abba.

1921 se je rodil ameriški pisatelj James Jones. Na podlagi osebnih izkušenj je neprizanesljivo prikazoval življenje v ameriški vojski. Napisal je Od tod do večnosti, Izkoreninjenci in Pištola.

1932 je umrl pisatelj Rado Murnik. Svoje prve humoristične poizkuse je objavil v Vesni in Ljubljanskem zvonu. Med uspešnejša dela sodita zgodba Ata Žužamaža in mladinska povest Matajev Matija.

1939 je bila prvič prikazana oddaja Hedda Hopper Show, ki jo je vodila hollywoodska opravljivka Hedda Hopper. Oddajo so predvajali do leta 1951, Hopperjava pa je postala zelo znana med elito v filmski meki.

1946 se je rodila ameriška igralka Sally Field.

1949 se je rodil kubanski trobentač Arturo Sandoval.

1955 se je rodila ameriška novinarka Maria Shriver.

1965 je umrl francoski skladatelj Edgar Varčse.

1966 se je rodil nemški klaviaturist skupine Rammstein Christian Lorenz.

1968 je umrl francoski violinist in dirigent Charles Munch.

1975 je skupina Sex Pistols nastopila na svojem prvem koncertu v londonski šoli St. Martin's School of Art.

1984 je umrl bolivijski romanopisec in dramatik Gastón Suárez.

2003 je umrl mehiški igralec Eduardo Palomo.