Francis Ford Coppola je svoj zadnji film posnel v Romuniji, kar naj bi ga napolnilo z novo ustvarjalno energijo. Foto: EPA
Francis Ford Coppola je svoj zadnji film posnel v Romuniji, kar naj bi ga napolnilo z novo ustvarjalno energijo. Foto: EPA
El Greco
El Greco: Nevihta nad Toledom
Billy Holiday
Billy Holiday se je rodila leta 1915.
Jackie Chan
Jackie Chan se je rodil leta 1954. Foto: EPA
Russel Crowe
Komedija A Good Year, ki jo je režiral Ridley Scott, je bila polomija, a kariera Russla Crowa zaenkrat ni ogrožena.

Coppola je prvi celovečerni film Dementia 13 posnel leta 1963, njegov filmski opus pa poleg kultnih filmov Boter obsega med drugim še Prisluškovanje, Bram Stoekrjevo Drakulo, Skrivnostni vrt in Brezglavi jezdec. Film Apokalipsa zdaj, ki ga je režiser posnel leta 1979, je nastal po romanu Srce teme (1899) Josepha Conrada. Odvija se na višku vietnamske vojne, ko poveljnika ameriške vojske, Willarda, obveščevalna služba pošlje na misijo, ki uradno 'ne obstaja in tudi nikoli ne bo'.

Pozno jeseni 2007 naj bi v ZDA začel igrati Coppolov romantični triler Youth Without Youth (Mladost brez mladosti), ki je bil v celoti posnet v Romuniji, po romanu romunskega zgodovinarja, filozofa in pisatelja Mircea Eliadeja.

Coppola je leta 1975 dobil oskarja za režijo filma Boter II, za zlati kipec pa je bil kot režiser nominiran še trikrat - leta 1972 za prvi del Botra, leta 1979 za Apokalipso zdaj, leta 1990 pa za zadnji del trilogije o mafijski družini Corleone. O prvem delu Botra je nekoč izjavi: "Boter je bil zelo necenjen film, ko smo snemali. Skoraj so me odpustili."

1613 se je rodil nizozemski slikar Gerhard Douw.

1614 je v Toledu umrl El Greco, eden velikih slikarjev, ki se je v Španijo preselil s Krete. Bil je izvrsten portretist in krajinar.

1770 se je rodil angleški pesnik William Wordsworth, ki velja za najpomembnejšega predstavnika starejše generacije angleških romantikov. Njegove ode in soneti Na Westminstrskem mostu spadajo med najboljše v evropski književnosti.

1805 so prvič izvedli Beethovnovo tretjo simfonijo Eroico.

1847 se je rodil vodilni danski naturalist in predhodnik dekadence Jens Peter Jacobsen. Znane so njegove impresionistične novele Mogens in romana Marija Grubberjeva in Niels Lyhne.

1883 se je rodil italijanski slikar Gino Severini.

1889 se je rodila čilska pisateljica in Nobelova nagrajenka Gabriela Mistral.

1899 se je rodil francoski pianist Robert Casadesus.

1915 se je rodila legendarna džezovska pevka Billy Holiday, s pravim imenom Eleanor Gough. Billy Holiday si je v karieri pridobila naziv The Voice of Jazz, glas džeza, kar je tudi naslov serije posnetkov.

1920 se je rodil indijski glasbenik, igralec na sitar Ravi Šankar.

1927 so prvič javno prenašali televizijsko sliko iz enega mesta v drugo, in sicer iz Washingtona v New York. Prikazovali so fotografijo Herberta Hooverja.

1928 se je rodil ameriški producent in režiser Alan J. Pakula.

1950 je umrl kanadski igralec Walter Huston.

1951 je umrl slovenski glasbenik in etnomuzikolog France Marolt.

1954 se je rodil hongkonški igralec, mojster borilnih veščin, režiser, producent, scenarist, podjetnik, pevec in kaskader Jackie Chan.

Chan je eden najbolj znanih obrazov iz kung fu in akcijskih filmov, znan po svojem že kar akrobatskem slogu bojevanja in komičnih vložkih, pa tudi po uporabi improviziranih orožij in domiselnih trikov.

Jackie Chan se z igro ukvarja že od leta 1970 in je nastopil v več kot 100 filmih. Velja za pravo kulturno ikono, ki je dobila svoje mesto v številnih poppesmih, stripih in videoigricah.

Morda niste vedeli, da je Chan poleg igre pravi popzvezdnik kantopopa in mandopopa, ki je izdal več albumov in odpel več pesmi iz filmov, v katerih je nastopal.


1955 je umrla ameriška filmska igralka Theodosia Burr Goodman, bolj znana kot Theda Bara.

1964 se je rodil novozelandsko-avstralski igralec in pevec Russell Ira Crowe. Za vlogo v filmu Gladiator je bil nagrajen z oskarjem za najboljšo moško vlogo, dvakrat pa je bil nominiran za to prestižno filmsko nagrado.

1971 se je rodil francoski igralec, sin Gerarda Depardieuja, Guillaume Depardieu.

1975 je umrl hrvaški slikar Krsto Hegedušić. Bil je osrednja osebnost v hrvaškem slikarstvu, zlasti med obema vojnama. Njegove velike zgodovinske podobe, krajine in ljudski prizori sodijo med dosežke novejšega hrvaškega slikarstva.