Verjetno je prav potepuh najbolj slavna vloga, v katero se je večkrat prelevil Charlie Chaplin. Foto:
Verjetno je prav potepuh najbolj slavna vloga, v katero se je večkrat prelevil Charlie Chaplin. Foto:
Bartolommeo Bandinelli
Bartolommeo Bandinelli je nadaljeval izročilo renesančnih mojstrov.
Chris Rock
Chris Rock - eden iz mlade generacije temnopoltih humoristov. Foto: EPA
Ashton Kutcher
Ashton Kutcher je z nastopi na MTV-ju osvojil mlade po vsem svetu. Foto: Reuters

Zvezdnik nemega filma Charlie Chaplin se je rodil leta 1889 v Londonu in na odru prvič nastopil že kot otrok. V mladih letih mu je umrl oče, ki je bil alkoholik, mladi Charlie pa je preživljal ta leta razpet med šolo, ulico in občasnimi nastopi v gledališču. Filmu se je dokončno zapisal leta 1913 v ZDA in leto pozneje debitiral v krajšem filmu Making a Living.

Sledila je ravno vloga filmu Potepuh, ki še danes sodi med najslavnejše v filmski zgodovini. Takšni so bili začetki uspešne kariere verjetno najbolj prepoznavne osebe nemega filma, ki ji je leta 1972 ameriška filmska Akademija podelila oskarja za življenjsko delo. Charlie Chaplin je umrl pet let pozneje v švicarskem mestu Vevey, ki leži nedaleč od Lozane.

1560 je umrl italijanski kipar Bartolommeo Bandinelli. Tako kot večina drugih imenitnih florentinskih kiparjev in slikarjev se tudi Bandinelli ni "mogel" izogniti sodelovanju z vplivno družino Medici. Eno njegovih prvih del, kip svetega Hieronima, je bilo tako narejeno po naročilu Giuliana de Medicija.

Po Firencah je sicer še danes mogoče ugledati več Bandinellijevih del (Pietà v baziliki Della Santissima Annunziata, kip Ceresa in Apolona v jami v vrtovih Boboli, spomenik v čast Giovannija delle Bande Nere ...), kljub temu pa Bandinelli nikoli ni dosegel slovesa njegovih someščanov Benvenuta Cellinija in Michelangela. Po nekaterih zapisih naj bi ga to tudi pošteno "mučilo" in ga priganjalo k delu.

1779 je umrl angleški skladatelj William Boyce.

1800 se je rodil tiskar in založnik Jožef Blaznik. Podpiral je slovensko književnost - Kranjsko čbelico, Prešernov Krst pri Savici in Poezije, Slovenske pesmi kranjskega naroda ter druge. Kmalu je začel izdajati in tiskati nemški časopis Carniolia, Bleiweisove Kmetijske in rokodelske novice. Pozneje je začel izdajati časopis Slovenija.

1812 se je rodil angleški pisatelj, prvi pisec socialnega romana, Charles John Huffam Dickens. V svojih delih je opisoval predvsem slabosti britanske družbe viktorijanske dobe. Romani: Oliver Twist, David Copperfield, Pusta hiša, Povest o dveh mestih.

1885 se je rodil ameriški pisatelj Sinclair Lewis, prvi Američan, ki je leta 1930 dobil Nobelovo nagrado za književnost. Najpomembnejša dela so Zdravnik Arrowsmith, Babbitt, Elmer Gantry in Sodnik Timberlaine. Leta 1926 je prejel še Pulitzerjevo nagrado. Umrl je leta 1951 v Rimu.

1895 se je rodila ameriška filmska igralka Anita Stewart.

1898 se je rodil ameriški glasbenik Dock Boggs.

1914 se je Charlie Chaplin prvič pojavil v filmu The Little Tramp. Film je izdal studio Keystone.

1927 se je rodila francoska igralka in pevka Juliette Greco.

1940 so prvič predvajali risani film Ostržek (Pinocchio), ki je nastal v studiu Walt Disney. Film je nastal na podlagi zgodbe o Ostržku Carla Collodija.

1964 je skupina The Beatles prispela na prvi obisk v ZDA.

1960 se je rodil ameriški igralec James Spader.

1962 se je rodil ameriški pevec Garth Brooks.

1966 je Paul Williams ustanovil revijo Crawdaddy!, ki je poročala izključno o rockovski glasbi.

1967 se je rodil ameriški igralec in komik Chris Rock.

1975 se je rodil ameriški kitarist in član skupine Limp Bizkit Wes Borland.

1978 se je rodil ameriški igralec in voditelj oddaje na MTV-ju Ashton Kutcher. Zadnji je zaslovel z nanizanko Oh, ta sedemdeseta.

1994 je umrl poljski skladatelj Witold Lutosławski.

2001 je umrla ameriška pisateljica in letalka Anne Morrow Lindbergh.