Režiser Elia Kazan je med drugim posnel film Vzhodno od raja. Foto:
Režiser Elia Kazan je med drugim posnel film Vzhodno od raja. Foto:
Skladatelj Andre Philidor se je rodil leta 1726.

Njegovi najpomembnejši filmu so Tramvaj Poželenje, Na pristaniški obali, Vzhodno od raja, Baby Doll, Obraz v množici, Razkošje v travi, Aranžma, Zadnji magnat in številni drugi. Za svoje filmsko ustvarjanje je bil dvakrat nagrajen z oskarjem za najboljšo režijo, pod njegovim režijskim vodstvom pa si je oskarja prislužilo tudi več igralcev, med drugim Vivien Leigh, Karl Malden in Kim Hunter. Režiser je umrl 28. septembra 2003 v New Yorku.

1726 se je rodil francoski šahist in skladatelj Francois Andre Philidor.

1813 se je v Ževaži rodil narodopisec in pesnik Emil Korytko. Leta 1832 se je vpisal na Filozofsko fakulteto v Lvovu, dve leti kasneje pa so ga avstrijske oblasti aretirale in obtožile protidržavne dejavnosti ter ga izgnale v Ljubljano. S pomočjo slovenskih izobražencev je zbiral slovenske ljudske pesmi in pripravil zbirko 'Slovenske pesmi krajnskige naroda' v petih snopičih. Prijateljeval je s Prešernom, ki je v nemščino prevedel tudi dve njegovi pesmi. Umrl je 31. januarja 1839 v Ljubljani.

1818 se je na Planini pri Postojni rodil slovenski pesnik, skladatelj in politik Miroslav Vilhar. V Ljubljani je obiskoval licej, na Dunaju in v Gradcu je študiral pravo. Nekaj časa je bil župan v Knežaku. Svoje pesmi je objavljal v Novicah, Slovenski čbeli, Slovenskem glasniku in v političnem glasilu mladoslovencev Naprej. Zbirko Pesmi je izdal leta 1860. Kot skladatelj je bil samouk, objavil pa je 25 samospevov in 12 zborov ter 8 klavirskih skladb. Leta 1869 je na Kalcu organiziral tabor, na katerem so zahtevali uresničitev zamisli o zedinjeni Sloveniji. Umrl je 6. avgusta 1871 v gradu Kalec.

1933 se je v Ljubljani rodila književnica in raziskovalka ljudskega slovstva Alenka Goljevšček Kermauner. Objavila je zbirko otroških pravljic Čudozgode in otroških iger Čudežni kamen. Za odrasle je objavila več aktualnih družbenokritičnih iger, kot so Pod Prešernovo glavo, Zelena je moja dolina, Lepa Vida 87 ter monografija Mit in slovenska ljudska pesem.

1936 se je rodil ameriški glasbenik Charles Hardin Holley, bolj znan kot Buddy Holly. Leta 1959 je umrl v letalski nesreči.

1949 je umrl mehiški slikar José Clemente Orozco.

1951 se je rodila ameriška pevka in kitaristka Chrissie Hynde, ustanoviteljica skupine The Pretenders.

1961 se je rodil slovenski skladatelj Peter Šavli.