Antonin Dvořák je napisal nekaj izjemnih romantičnih simfonij. Foto:
Antonin Dvořák je napisal nekaj izjemnih romantičnih simfonij. Foto:
Ludovica Ariosta je navduševala antična poezija.
Richard Strauss
Richard Strauss se je petnajstkrat podpisal pod partituro za opero.

1841 se je v Milhausnu rodil češki skladatelj in mojster romantične simfonije ter komorne glasbe Antonin Leopold Dvořák.

Dvořák je poleg Bedřicha Smetane in Leoša Janačka najpomembnejši predstavnik češke glasbene romantike. Napisal je devet simfonij in 11 oper, med njimi je najbolj znana Rusalka iz leta 1901, številne oratorije in klavirske skladbe - humoreske in slovanske plese. V zadnjih letih življenja je bil Dvořak priznan in čaščen kot največji češki skladatelj in eden izmed simbolov rastoče češke narodne zavesti. Umrl je 1. maja 1904 v Pragi.

1474 se je rodil italijanski pesnik Ludovico Ariosto, ki se je pri ustvarjanju posvečal predvsem komediji, satiri, epistolu in pesmim v antičnem slogu. Njegovo glavno delo je Besneči Orlando.

1624 je umrl hrvaški pisec in znanstvenik Mark Antun Dominis Gospodnetić.

1645 je umrl španski pisatelj Francisko Gomez de Quevedo y Villegas, eden izmed velikanov zlate dobe španske književnosti. Je eden najpomembnejših svetovnih satirikov. Najbolj znan je njegov satirični roman Življenjepis lopova. Znane pa so še Sanjske podobe. Pisal je tudi religiozne, politične in moralno-kritične spise. Rodil se je leta 1580 v Madridu, kjer so ga 26. septembra krstili.

1767 se je rodil nemški jezikoslovec, pesnik in kritik August Wilhelm von Schlegel.

1888 se je rodil slovenski pevec in gledališki igralec Ivan Levar.

1890 je umrl slovenski slikar Jurij Šubic. Skupaj z bratom Janezom veljata za začetnika novejšega slovenskega slikarstva.

1905 se je v Stockholmu rodila filmska igralka Greta Garbo, imenovana tudi "božanska". Najbolj znani filmi so Ninočka, Dama s kamelijami in Ana Karenina. Umrla je 15. 4. 1990 v New Yorku.

1923 se je rodil dagestanski pesnik, pisatelj, publicist in politični delavec Rasul Gamzatovič Gamzatov.

1925 se je rodil filmski igralec Richard Henry Sellers, bolj znan kot Peter Sellers.

1949 je v Garmischu umrl direktor dunajske opere, avtor številnih priljubljenih oper, nemški skladatelj in dirigent Richard Strauss. Njegova najpomembnejša dela so Tako je govoril Zaratustra, Kavalir z rožo, Don Juan, Vesele potegavščine, balet Legenda o Jožefu. Ustvaril je 15 oper, številne samospeve, zborovske skladbe, pisal je tudi komorna in klavirska dela. Rodil se je 11. junija 1864 v Münchnu.

1952 je izšla Hemingwayeva novela Starec in morje.

1954 je umrl francoski slikar André Derain.