Herman Hesse je Nobelovo nagrado za literaturo prejel leta 1946. Foto:
Herman Hesse je Nobelovo nagrado za literaturo prejel leta 1946. Foto:
Škofjeloški pasijon so na ulicah srednjeveškega mesta uprizorili leta 2000. Foto: Škofjeloški pasijon
Sharon Tate
Brutalnemu umoru je časopis Life posvetil skoraj celo številko; naredili so tudi intervju s Polanskim, ki se je pustil slikati v dnevni sobi, kjer se je zločin zgodil. Na tleh pred njegovimi nogami je bila dobro vidna strjena kri; režiserja so zaradi te provokacije kasneje zelo kritizirali.
Whitney Houston
Whitney Houston je pri 48 letih umrla februarja 2012.

V mladosti je pisal otožno lirično-izpovedna dela v navidezno preprostem, a pesniško dognanem slogu. Osrednje teme njegovega pisanja so krize, težave in iskanje identitete pri občutljivem mladostniku. Pozneje črpa iz vtisov od obeh svetovnih vojn, pretresa in krize zahodnoevropskega duha in kulture, neharmoničnega sveta, razkola med duhom in čutnostjo, razumom in čustvom. V tem slogu je nastal tudi eden njegovih najbolj znanih romanov Stepni volk. Njegova zgodnja dela izhajajo iz nove romantike in impresionizma, po 1. svetovni vojni in srečanju s psihoanalizo pa se je približal modernim tokovom, predvsem ekspresionizmu in nadrealizmu.
Pisal je tudi pravljice in legende z vzhodnimi motivi (Siddharta), zahodno in vzhodno modrost pa je združil v delu Igra steklenih biserov. Njegova najbolj znana dela so: Pod kolesom, Gertrud, Demian, Pravljice, Narcis in Zlatoust, Potovanje v Jutrovo deželo in druga. Leta 1946 je prejel Nobelovo nagrado. Umrl je 9. avgusta 1962 v Švici.

1593 se je rodil angleški pisatelj Izaak Walton.

1676 se je rodil slovenski dramatik in menih Lovrenc Marušič, bolj znan kot oče Romuald Štandreški. Menih je zapisal Škofjeloški pasijon, nastarejše slovensko dramsko delo.

1757 se je rodil škotski arhitekt in gradbenik Thomas Telford.

1874 se je rodil nemško-venezuelski skladatelj, dirigent in kritik Reynaldo Hahn.

1899 se je rodila avstralska pisateljica in pesnica Helen Lyndon Goff, bolj znana kot Pamela Lyndon Travers.

1914 se je rodila finska pisateljica Tove Marika Jansson.

1919 je v Bagni Montecatini umrl italijanski skladatelj Ruggiero Leoncavallo. Najbolj je poznan z opero Glumači, ki so jo prvič izvedli v Milanu leta 1892 in je tipično delo glasbenega verizma. Velikega uspeha, ki ga je dosegel s to opero, ni ponovil z nobenim delom več. Rodil se je 8. marca 1857 v Neaplju.

1957 se je rodila ameriška filmska igralka Melanie Grifith.

1962 je umrl nemški pesnik in pisatelj ter Nobelov nagrajenec leta 1946 Hermann Hesse.

Hessejevo najbolj znano delo je roman Stepni volk, nič manj znamenita pa ni njegova interpretacija zgodbe o brahmanovem sinu Siddharti. V Hessejevi literaturi močno odzvanja literatovo zanimanje za budistično filozofijo, ki se ji je pridružilo tudi raziskovanje teozofije Arthurja Schöpenhauerja. Svoje zadnje delo je Hesse dokončal leta 1943, po drugi svetovni vojni pa mu je večino časa vzelo pregledovanje pošte, ki ga je zasipala po prejemu Nobelove nagrade leta 1946.

1963 se je rodila ameriška poppevka in filmska igralka Whitney Elizabeth Houston.

1968 se je rodila ameriška igralka Gillian Anderson, ki se je spomnimo predvsem po dolgoletni vlogi FBI-jeve agentke Dane Scully v nadaljevanki Dosjeji X.

1969 so v Los Angelesu našli umorjeno Sharon Marie Tate, ženo filmskega režiserja Romana Polanskega. Bila je v osmem mesecu nosečnosti.Šlo je za obredni množični umor (poleg Sharon so umrli še štirje ljudje), ki ga je zakrivila "družina" Charlesa Mansona, kot so si radi rekli privrženci karizmatičnega psihopata. Sharon Tate, dekle z ameriških plakatov, porajajoča se mlada zvezdnica in žena slavnejšega režiserja, je s smrtjo ironično postala hollywoodska ikona, to, za kar si je prizadevala v življenju. Nastopila je v filmih Dolina lutk, Rosemaryjin otrok (epizodna vloga dekleta na zabavi - Polanski je kasneje priznal, da je hotel, da bi dobila glavno vlogo, a se mu je zdelo 'neprimerno', da bi to sam predlagal), Eye of the Devil (1967), The Wrecking Crew (1969) in nekaterih drugih.



1975 je v Moskvi umrl ruski skladatelj Dmitrij Dmitrijevič Šostakovič. S svojimi 15 simfonijami sodi med velike simfonike 20. stoletja. Skupaj s Prokofjevom velja za utemeljitelja sodobnega ruskega nacionalnega sloga. Ustvaril je tudi številne samospeve, klavirsko in komorno glasbo, med drugim 14 godalnih kvartetov. Rodil se je 25. septembra 1906 v Sankt Peterburgu.

1995 je umrl ameriški pevec in rockkitarist Jerome John "Jerry" Garcia.