Avtoportret Rembrandta Harmenszoona van Rijna iz leta 1634. Foto: EPA
Avtoportret Rembrandta Harmenszoona van Rijna iz leta 1634. Foto: EPA
Inigo Jones je načrtoval pokriti trg Covent Garden.
Jean-Antoine Houdon je oblikoval tudi doprsni kip Thomasa Jeffersona.
Urugvajska pisateljica Juana de Ibarbourou.

se je v Leidnu rodil nizozemski slikar in grafik Rembrandt Harmenszoon van Rijn.

Rembrandt je bil izredno plodovit ustvarjalec in sodi med največje upodabljajoče umetnike vseh časov in narodov. Njegov oče je bil mlinar, dovolj premožen, da je sinu lahko omogočil dobro izobrazbo in ga leta 1620 vpisal na liedensko univerzo.

Deloval je v dokaj omejeni tradiciji nizozemske protestantske umetnosti. Ni bil le tehnično briljanten slikar, odkril nam je tudi novo obzorje: pred Rembrandtom ni nihče predstavil vsakdanje človeške nravi tako zanimivo in resnobno. Muzej - Rembrandtova hiša, ki je urejen v njegovi hiši v Amsterdamu, je bil zgrajen leta 1606. Muzej je bil ustanovljen leta 1911. Ohranjenih je kakšnih 700 slik izmed biblijskih motivov do lastnih podob in krajin.

1573 se je rodil angleški arhitekt Inigo Jones. Jones je bil arhitekt samouk. Za svoj izbrani poklic se ni nikoli formalno izobraževal, zato pa je toliko bolj željno opazoval dosežke drugih arhitektov. Posebno ga je pritegnil v obdobju klasicizma izredno cenjeni italijanski renesančni arhitekt Palladio, ki je v svoj čas ponesel vplive antične arhitekture. Pod vplivom Palladia je Indigo Jones načrtoval palače za kralja Jakoba I. in številne druge razkošne stavbe za druge petične naročnike.

1779 se je rodil ameriški pesnik Clement Clarke Moore.

1782 je umrl italijanski operni pevec Carlo Broschi, bolj znan kot Farinelli.

1799 se je rodil slovenski pesnik Ignac Holzapfel. Sodil je v skupino dijakov, ki so hoteli nadaljevati Vodnikova prizadevanja za uveljavitev posvetne poezije. Umrl je leta 1868.

1828 je umrl francoski kipar Jean-Antoine Houdon.

1857 je umrl avstrijski pianist in skladatelj Carl Czerny.

1869 se je rodil slovenski kipar Ivan Zajec. Bil je zelo plodovit ustvarjalec, delal je v marmorju, mavcu, bronu in terakoti. Na njegovo delo je vplivalo dobro poznavanje antike in renesanse. Med njegova pomembnejša dela spada Prešernov spomenik v Ljubljani. Ivan Zajec je umrl leta 1952.

1870 se je rodil ruski založnik Vladimir Dmitrijevič Nabokov.

1890 je umrl švicarski pisatelj Gottfried Keller. Bil je izrazit predstavnik poetičnega realizma.

1892 se je rodil nemški književni kritik in filozof judovskega rodu Walter Benjamin.

1904 je umrl ruski pisatelj in dramatik Anton Pavlovič Čehov. Najbolj znani sta njegovi drami: Tri sestre, Striček Vanja.

1919 se je rodila irsko-britanska pisateljica in filozofinja Jean Iris Murdoch.

1929 je umrl avstrijski pesnik, dramatik in esejist Hugo von Hofmannsthal s psevdonimom Teofil Moren. Zanj je značilna prefinjena govorica. Bleščeče je obdelal srednjeveške moralitete v delu Slehernik, znana pa je tudi lirična drama z naslovom Norec in smrt. Rodil se je 1. februarja 1874 na Dunaju.

1979 je umrla urugvajska pesnica Juanita Fernández Morales, bolj znana kot Juana de Ibarbourou.

2003 je umrl čilski pesnik in pisatelj Roberto Bolaño.