Vergil je nadaljeval tradicijo epskega pesništva Homerja. Foto:
Vergil je nadaljeval tradicijo epskega pesništva Homerja. Foto:
Znanstvena fantastika in humor sta bili strasti H. G. Wellsa.
Stephen King - "tovarna" literarnih uspešnic. Foto: EPA

Proslavil se je že v času svojega življenja. Njegovo največje delo je religiono-politični ep Eneida, ki ga je pisal zadnjih deset let svojega življenja. V Eneidi je Vergil obnovil slog epičnega pripovedovanja, njegov jezik je preprost, naraven, njegov izraz pa realističen. Prvih šest poglavij Eneide se zgelduje po Homerjevi Odiseji; medtem ko se je njegov Odisej vrnil domov, Vergilov Enej ostane v tujini, ustvari si novo domovino, jo vzljubi in postane njen voditelj. Drugi del Eneide pa velja za rimsko parafrazo Homerjeve Iliade.



1832 je umrl sir Walter Scott, pisatelj in pesnik, znan kot mojster dvogovorov in eden največjih piscev zgodovinskih romanov. Njegova najljubša tema je bila rodna Škotska. Napisal je 27 zgodovinskih romanov, med njimi je najbolj znan Ivanhoe. Nanj sta najbolj vplivala Dumas in Puškin.

1846 se je rodil srbski pisatelj in politik Svetozar Marković, začetnik socialističnega gibanja v Srbiji in prvi teoretik v srbski literaturi. Izdajal je prvi socialistični časopis Radenik, ki je začel izhajati leta 1871. Z idejami je zelo vplival na socialistično ideologijo ter na srbske in balkanske politike, zlasti z deli Srbija na vzhodu in Načela ljudske ekonomije.

1866 se je rodil angleški pisatelj, novinar, sociolog in zgodovinar Herbert George Wells, najbolj znan po svojih znanstvenofantastičnih in komičnih romanih.

1874 se je rodil angleški skladatelj latvijskega in španskega rodu Gustavus Theodore von Holst.

1878 se je v Glinjah pri Kranju rodil slovenski glasbenik in skladatelj Fran Kimovec. V Ljubljani je študiral bogoslovje, leta 1911 pa je v Rimu doktoriral iz bogoslovja. Iz glasbe je doktoriral na dunajski Akademiji za glasbo.

Napisal je veliko člankov o zvonovih, kot glasbeni učitelj pa je veljal za največjega strokovnjaka gregorijanskega korala. Kot skladatelj je ustvaril 500 skladb, zgledoval se je po Foesterju. Pomembne pa so njegove maše. Umrl je 12. januarja 1964 v Ljubljani.

1883 se je rodil poljski skladatelj Karol Szymanowski. Bil je najvidnejša osebnost skupine Mlada Poljska, ki si je zadala nalogo obnoviti in preporoditi poljsko umetnost. Ker je Szymanowski veliko potoval, so nanj vplivale tuje glasbene kulture, predvsem francoska in nemška.

1906 se je rodil slovenski pisatelj Lojze Zupan.

1947 se je rodil ameriški pisatelj Stephen Edwin King.

1981 se je rodil ameriški filmski igralec Rand Brooks.