Doktor Živago je doživel tudi nepozabno ovekovečenje na filmskem traku. Foto:
Doktor Živago je doživel tudi nepozabno ovekovečenje na filmskem traku. Foto:
Pierre Larousse
Tako kot znameniti Diderot si je tudi Pierre Larousse prizadeval ustvariti povzetek vsega znanega človeškega znanja.
Ang Lee
Ang Lee je oskarja za režijo domov odnesel za ljubezensko melodramo Gora Brokeback. Foto: EPA

je Nobelovo nagrado za književnost dobil eden največjih ruskih lirikov 20. stoletja Boris Pasternak, avtor romana Doktor Živago.

Roman, ki je eno najpomembnejših in najbolj znanih ruskih literarnih del iz druge polovice 20. stoletja, je bil v času Sovjetske zveze prepovedan. Prav zato je roman o intelektualcu med 1. svetovno vojno in oktobrsko revolucijo najprej izšel na Zahodu, kar je avtorju prineslo svetovno slavo; v nekaj letih je bil preveden v kar 18 jezikov. Nagrajen je bil tudi z Nobelovo nagrado za literaturo, a jo je moral pod pritiski takratne sovjetske oblasti in grožnjami z izgnanstvom zavrniti. V Rusiji so tako knjigo prvič natisnili šele leta 1998 v časopisu Novi mir.
Glavna oseba romana je predstavnik ruskega višjega sloja judovskega porekla, ki ga revolucija poskuša izenačiti z drugimi družbenimi razredi. V romanu se odvija tudi ljubezenska zgodba – Jurij, ki je poročen s svojo ljubeznijo iz mladosti Tonjo, se na bojišču zaljubi v lepo in mlado študentko Laro.

1801 se je rodil nemški skladatelj Albert Lortzing. Njegove najboljše stvaritve so opere Oba strelca, Car in tesar, Divji lovec in Andreas Hofer.


1805 se je v Českem lesu rodil pisatelj Adalbert Stifter, največji avstrijski pripovednik 19. stoletja. Njegova pomembna dela so Kondor, Visoki gozd, Pozno poletje in Witika.

1817 se je rodil francoski slovničar, leksikograf in enciklopedist Pierre Larousse, ustanovitelj francoske založbe Libraire Larousse.

1844 se je rodil nemški slikar Wilhelm Leibl. Veljal je za imenitnega portretista, najraje pa je upodabljal kmečko življenje v bavarskih vaseh.

1872 je umrl francoski pesnik in pisatelj Theophile Gautier. Njegovo lirsko pesništvo je zbrano v zbirki Emajli in kameje, ki je pomemben člen v razvoju romantičnega pesništva oz. njegovega impresionističnega sloga.

1887 se je rodil slovenski dramatik, publicist in pesnik Rudolf Golouh.

1908 je bila v Ljubljani ustanovljena Slovenska filharmonija, ki je nastala iz društvene godbe Glasbene matice.

1909 se je rodil ameriški jezikoslovec Zellig Harris.

1923 se je rodil igralec Frank Sutton.

1925 se je rodil ameriški televizijski voditelj Johnny Carson.

1939 je umrl ameriški pisatelj Pearl Zane Grey.

1942 se je rodil pisatelj kriminalnih romanov Michael Crichton.

1958 je belgijski risar stripov Peyo predstavil novo zbirko stripov The Smurfs.

1954 se je rodil filmski režiser in producent Ang Lee.

1959 se je rodil filmski režiser Sam Raimi.