Simon Jenko - pesnik slovenskega realizma. Foto:
Simon Jenko - pesnik slovenskega realizma. Foto:
Scott Weiland
Kariero Scotta Weilanda so zaznamovale hude težave z mamili. Foto: EPA

V osnovno šolo je hodil v Smledniku, gimnazijo pa je obiskoval v Novem mestu in Ljubljani. Po maturi je šel v celovško semenišče, potem pa na Dunaj študirat pravo. Delal je kot domači učitelj, nato pa se v Kranju zaposlil v odvetniški pisarni. Jenko je zaradi bolezni umrl pri 34 letih. Njegova zbirka Pesmi, ki je izšla leta 1865, je izražala odpor proti brezdušnemu in skrajnemu enoličnemu verzificiranju takratnega časa. Njegov opus obsega med drugim še noveli Tilka in Jeprški učitelj ter povest Spomini. Znan je kot glavni lirik slovenske književnosti med romantiko in realizmom.

1466 se je najverjetneje rodil nizozemski humanist Geert Geertsen, bolj znan kot Erazem Rotterdamski.

1485 je umrl nizozemski humanist Roelof Huesman, bolj znan kot Rodolphus Agricola.

1782 se je rodil znameniti italijanski violinski virtuoz in skladatelj Nicolo Paganini. Bil je umetnik, v katerem so bile združene izredne glasbene in fizične sposobnosti s fanatično sugestivnostjo. Samo na G-struni ali na treh strunah je igral tako mojstrsko in s takšno briljantno lahkoto, da je občinstvo norelo od navdušenja.

1883 se je na Tolminskem rodil slovenski pisatelj Ivan Pregelj. Večino svojih leposlovnih spisov je izdal med obema vojnama.

1912 se je rodil ameriško-mehiški skladatelj Conlon Nancarrow.

1932 se je rodila ameriška pesnica Sylvia Plath.

1949 je umrla francoska violinistka Ginette Neveu.

1958 se je rodil rocker Simon Le Bon, član skupine Duran Duran. Skupina je bila priljubljena predvsem v osemdesetih, eden njihovih največjih uspešnic pa je pesem Hungry Like the Wolf.

1967 se je rodil ameriški pevec Scott Weiland. Pel je v skupinah Stone Temple Pilots in Velvet Revolver.