Louis Armstrong je v glasbeni studio prvič stopil s 25 leti. Foto:
Louis Armstrong je v glasbeni studio prvič stopil s 25 leti. Foto:
Nathaniel Hawthorne je napisal Škrlatno znamenje.
Francois Rene de Chateaubriand je bil rojen v Bretanji.

se je rodil Louis Daniel Armstrong, ki je leta 1925 prvič vstopil v glasbeni studio kot vodja lastne skupine Hot five.

Takrat je že veljal za uglednega džezglasbenika. V sredini tridesetih let je Louis Armstrong prišel v Chicago in v nekaj letih v džezovsko trobentanje in džez v celoti vnesel revolucionarne spremembe. Armstrong je poosebil džezovski jezik in neworleansko kolektivno improvizacijo nadomestil s solistično improvizacijo, medtem ko je vloga posameznih glasbil v skupini postala jasnejša in bolj prefinjena. Ob zatonu big bandov swinga leta 1947 je spet začel nastopati z malo spremljevalno skupino, imenovano All Stars Band. Armstrong je leta 1972, torej leto po smrti, prejel grammyja za življenjsko delo. Leta 1990 so njegov glasbeni lik sprejeli v znameniti Rock'n roll Hall of Fame kot očeta sodobne glasbe.

1804 se je v Salemu (Massachusetts) rodil ameriški pisatelj Nathaniel Hawthorne. Zaslovel je z zbirko novel Dvakrat povedane zgodbe.

Njegovo glavno delo pa so predvsem romantično obarvani romani, na primer Škrlatno znamenje, ki prikazujejo življenje v tradicionalnem ameriškem puritanskem okolju in predvsem psihološko analizirajo občutek krivde ob neodpustljivem grehu, pri čemer je odnos do sveta izrazito pesimističen. Vplival je na vrsto mlajših pisateljev. Med drugim je napisal še zbirki novel Mojzes iz starega župnišča in Snežna podoba, romane Hiša s sedmimi pročelji, Blithedalska romanca in Marmorni favn. Umrl je v Plymouthu (New Hampshire), in sicer 19. 5. 1864.

1846 se je na Ježici rodil slovenski književni zgodovinar, kritik in urednik Fran Levec. Znan je predvsem po izdajah zbranih del številnih slovenskih avtorjev, napisal je slovenski pravopis, pomemben pa je tudi kot organizator šolstva.

1848 je v Parizu umrl francoski pisatelj in vikont Francois Rene de Chateaubriand. Rodil se je v bretonskem mestecu Saint Malo. Leta 1791 je emigriral v Severno Ameriko, v letih 1803-1804 pa je bil poslanik in Napoleonov minister, pozneje pa njegov nasprotnik in privrženec Burbonov. Chateauabriand velja za predstavnika zgodnje romantike, pot ji je utiral z novelami in romani Atala, Rene in Mučeniki. Napisal je še esej Genij krščanstva in Spomini z onkraj groba.

1855 je izšla prva izdaja Whitmanovih Travnih bilk.

1888 je umrl nemški pisatelj Theodor Storm. Bil je mojster opisovanja narave in preprostega življenja.

1901 je umrl nemški jezikoslovec Johannes Schmidt.

1925 se je v Ponikvah na Krasu rodil slovenski pesnik, prevajalec in publicist Ciril Zlobec. Najbolj znana pesniška zbirka je Pesmi štirih - skupaj s Kovičem, Menartom in Pavčkom. Med njegovimi deli pa velja omeniti Ljubezen, Čudovito pustolovščino in Glas. Prevajal je italijansko poezijo, uredniško pa je oblikoval reviji Beseda in Sodobnost. Postal je član Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Od leta 1990 do 1992 je bil član predsedstva Republike Slovenije.

1950 je začel oddajati radio Svobodna Evropa.

1970 je umrl ameriški slikar judovskega rodu Barnett Newman.

1971 je umrl ameriški pisatelj August William Derleth.

2003 je umrl ameriški glasbenik soula Barry White.