Fotografski podvig enega od pionirjev fotografiranja Josepha Nicephora Niepca. Foto:
Fotografski podvig enega od pionirjev fotografiranja Josepha Nicephora Niepca. Foto:
Janez Bleiweis je močno prispeval k razvoju slovenskega novinarstva.
Dvojni portret izpod slikarskega čopiča Jean-Maurica Eugena Clementa Cocteauja. Foto: EPA
Umetniška šola Bauhaus Walterja Gropiusa v Dessauu v Nemčiji.

Ob bratovi podpori je začel poskušati s snovjo, imenovano bituem, s katero je premazal stekleno ploščo. Brata sta se navduševala nad lastnostmi te snovi, saj se je pod vplivom svetlobe hkrati strjevala in razbarvala, pred svetlobo zaščitena področja pa so ostala topljiva in jih je bilo mogoče izprati. S tem sta našla fotografijo, ki sta jo poimenovala heliografija. Niepce je z osvetljevanjem tako naredil prvi fotografski posnetek.

1843 je v Ljubljani dr. Janez Bleiweis izdal Kmetijske in rokodelske novice, ki so bile dolgo časa edini slovenski list. Slovenski poljudno-strokovni tednik je izhajal od leta 1843 do 1902, do leta 1867 ga je urejal Bleiweis. Kljub določeni ozkosti so Novice pomenile nov korak v političnem boju za priznanje pravic slovenskega naroda.

1858 je v reki Korani, ko mu je bilo komaj 37 let, utonil hrvaški slikar Vjekoslav Karas.

1880 se je rodil češki violinist in skladatelj Jan Kubelík.

1889 se je rodil francoski pesnik, romanopisec, dramatik in filmski režiser Jean-Maurice Eugene Clement Cocteau. Med njegovimi dramskimi deli velja omeniti Človeški glas in Peklenski stroj. Pisal je tudi filmske scenarije za Lepotico in zver ter Orfeja, pa tudi pesmi in romane. Ukvarjal se je s kritiko, gledališčem, režijo in slikarstvom. V njegovih delih imata posebno mesto smrt in realnost. Imenovali so ga ambasador francoskega duha. Umrl je leta 1963.

1891 se je rodil hrvaški pesnik, esejist, kritik in prevajalec Augustin Tin Ujević. Ukvarjal se je z miselno in socialno liriko. Med njegovimi deli velja poudariti delo Žejen kamen na studencu.

1900 se je rodil slovenski pesnik in pisatelj Miran Jarc, ki sodi med najpomembnejše ekspresioniste na Slovenskem. Znan je po romanu Novo mesto ter dramskih fragmentih Ognjeni zmaj in Vergerij. Umrl je leta 1942.

1904 je umrl kazahstanski pesnik, skladatelj in filozof Abai Ibragim Kunanbajuli.

1936 je v Splitu umrl slovenski slikar Svitoslav Peruzzi. Bil je odličen portretist s poudarjeno psihološko označitvijo. Pri delu se je zgledoval po antični umetnosti, vendar je kljub temu ohranil izviren osebni izraz. Poleg nekaterih javnih spomenikov je izdelal več odličnih portretov, med njimi Frana Levstika, Primoža Trubarja in Ivana Cankarja.

1969 je umrl nemško-ameriški arhitekt Walter Adolph Gropius, ustanovitelj znamenite umetniške šole Bauhaus.

1983 je umrl ameriški trobentač Harry Haag James.

1992 je umrl argentinski skladatelj in glasbenik Astor Piazzolla.