Pieter Brueghel starejši: Babilonski stolp. Foto:
Pieter Brueghel starejši: Babilonski stolp. Foto:
Notni "lepopis" Johanna Sebastiana Bacha. Foto: RTV Slo
Ivan Grohar - eden od vodilnih slovenskih impresionistov. Foto: Moderna galerija
Raquel Welch
Raquel Welch, nekdanje Bondovo dekle, je še pri 65 letih velika diva. Foto: EPA

Leta 1569 je umrl eden najznamenitejših nizozemskih slikarjev Pieter Bruegel starejši.

Slikar je slovel predvsem po upodobitvah krajev in prizorov iz kmečkega življenja. Na njegovo slikarstvo je najbolj vplivalo delo Hieronymusa Boscha, čeprav se je podal tudi na študijsko potovanje po Italiji.

Pieter Bruegel starejši, poznan tudi kot Bruegel kmečki, velja za prvega zahodnega umetnika, ki je slikal krajine zaradi njih samih in jih ni upodabljal zgolj kot prizorišče za slikanje prizorov z versko tematiko. Kot take so njegove slike služile celo preučevalcem klimatskih ciklov. Nekatera Bruieghlova platna, ki prikazujeno zimsko pokrajino, so namreč dobri pričevalci tako imenovane male ledene dobe, ki je Evropo zajela konec 16. stoletja.

Rodil se je okoli leta 1525 v bližini Brede, kmalu pa se preselil v Antwerpen. Tam je delal v delavnici dvornega slikarja Karla V. Pietra Coecka van Aelsta, pozneje pa še pri znanem izdajatelju grafičnih listov Hieronymusu Cocku, kjer se je prek grafičnih listov spoznal z deli italijanskega manierizma. Z dosežki južne renesanse se je neposredneje srečal tudi ob svojem potovanju v Italijo leta 1554, dve leti pred tem pa se je mudil še v Franciji. Vendar ga je, kot že rečeno, italijanska umetnost pustila bolj kot ne hladnega.

Ob vrnitvi na Nizozemsko se je začel ukvarjati z izdelavo bakrorezov, predvsem slikarstvu pa se je posvetil po letu 1563, ko se je preselil v Antwerpen.

1568 se je rodil italijanski teolog, filozof in pesnik Tommaso Campanella.

1735 se je v Leipzigu rodil nemški skladatelj Johann Christian Bach, sin bolj znanega Johanna Sebastiana Bacha. Ustvaril je prek 40 simfonij in več oper. Študiral je v Italiji, od leta 1762 pa je živel v Londonu. Ukvarjal se je z instrumentalno glasbo, s svojimi pojočimi alegri v simfonijah je močno vplival na Wolfganga Amadeusa Mozarta. Johann Cristian Bach je umrl 1. januarja 1782 v Londonu.

1767 se je v Hannovru rodil nemški pisatelj in jezikoslovec Avgust Wilhelm von Schelegel. Z bratom sta izdajala časopis Athenaum. Prevajal je Danteja, Calderona de la Barco in Shakespearja. Prevedel je kar 17 dram. Umrl je 12. maja 1845 v Bonnu.

1791 se je v Berlinu rodil Giacomo Mayerbeer, s pravim imenom Jakob Liebmann Meyer Beer, zelo uspešen skladatelj francoske opere. Vodil je berlinsko Kraljevo opero. Znana so njegova dela Hugenoti, Prerok in Afričanka. Giacomo Meyerbeer je umrl 2. maja 1864 v Parizu.

1896 se je rodil avstrijski pisatelj Heimito von Doderer, ki je v svojih pripovednih delih opisoval vdor zmede v človeška življenja in razmah demoničnosti.

1904 so v Beogradu odprli prvo jugoslovansko slikarsko razstavo, na kateri so imela vidno vlogo zlasti dela slovenskih impresionističnih slikarjev.

1912 se je rodil ameriški skladatelj John Milton Cage.

1936 se je rodil slovenski slikar Vinko Tušek.

1946 se je rodil zanzibarsko-britanski glasbenik Farrokh Bulsara, bolj znan kot Freddie Mercury. Bil je pevec skupine The Queen.

1940 se je rodila ameriška filmska igralka Jo Raquel Tejada, bolj znana kot Raquel Welch.

1997 je v Antibesu umrl britanski pianist in dirigent madžarskega rodu sir George Solti, s pravim imenom Gyorgy Solti. Izobraževal se je na akademiji Franza Liszta v Budimpešti. Leta 1939 se je izselil v Švico, kariero pa nadaljeval v Münchnu, kjer ga je ameriška zasedbena oblast postavila za dirigenta Bavarske državne opere.

Vodil je številne orkestre, od Kraljeve opere v Londonu do Chicaškega simfoničnega orkestra. Dve leti je vodil Salzbruške velikonočne slavnostne igre, ki jih je zasnoval Herbert von Karajan. George Solti se je rodil 21. oktobra 1912 v Budimpešti.