Lenny je izdal osem studijskih albumov. Foto: EPA
Lenny je izdal osem studijskih albumov. Foto: EPA
Francoski kralj Ludvik XIII.
Portret je delo Philippa de Champaigna. Foto: Museo del Prado
Edmond in Jules de Goncourt
Brata de Goncourt sta bila vidna predstavnika naturalizma.
Drakula
Po slavnem romanu je film posnel tudi Francis Ford Coppola.

Leta 1964 se je v New Yorku rodil ameriški kitarist in pevec Lenny Kravitz.

Kravitz, ki se je rodil igralki bahamskega rodu Roxie Roker in producentu Sy Kravitzu ruskojudovskega rodu, poleg prepoznavnega vokala pogosto igra vse inštrumente na svojih posnetkih, znan je po dovršenih odrskih nastopih in glasbenih videih.

V svoji 20-letni karieri je imel številne uspešnice po vsem svetu, štiri leta zapored (med letoma 1999 in 2002) je dobil nagrado grammy za najboljši moški rockovski posnetek in tako podrl svojevrsten rekord. Pogosto je bil nominiran za številne druge priznane glasbene nagrade in jih veliko tudi dobil.

Po vsem svetu je prodal okrog 38 milijonov albumov. Prvega, Let Love Rule, je izdal leta 1989.

1602 se je rodil francoski slikar Philippe de Champagne. Champagne je bil eden od glavnih predstavnikov francoske baročne šole. Učenec priznanega slikarja krajin Jacquesa Fouquièresa je bil tudi sodelavec Nicolasa Poussina. Umetnika sta sodelovala pri okrasitvi čudovite pariške palače Palais du Luxembourg, ki danes še posebej slovi po čudovitih vrtovih, ki so priljubljeno shajališče Parižanov. V zgodnjem obdobju je na Champagnov slog močno vplivalo slikarstvo Petra Paula Rubensa, kasneje pa je njegov slog postal bolj resen in strog. Umrl je 12. avgusta 1674.

1648 je umrl francoski pesnik Vincent Voiture.

1689 se je rodila angleška pisateljica lady Mary Wortley Montagu.

1799 se je rodil ruski pesnik, pisatelj in dramatik Aleksander Sergejevič Puškin, ena najbolj vsestranskih in svobodomiselnih osebnosti svojega časa. Proslavil se je z deli Ruslan in Ljudmila, Kavkaški ujetnik, Cigani, Bronasti jezdec, z zgodovinsko tragedijo Boris Godunov in romanom v verzih Jevgenij Onjegin. Med proznimi deli velja izpostaviti Belkinove povesti, Pikovo damo in Stotnikovo hči. Umrl je leta 1837.

1822 se je rodil francoski pisatelj Edmond de Goncourt, ki je bil z bratom Julesom viden predstavnik naturalizma.

1842 se je rodil prvi slovenski poklicni časnikar Anton Tomšič. 2. aprila 1868 je v Mariboru izšla prva številka Slovenskega naroda, katerega urednik je bil Tomšič.

1865 se je rodil finski slikar in grafik Akseli Gallen-Kallela, eden najpomembnejših ustvarjalcev finske narodne romantike.

1878 se je rodila znamenita ameriška plesalka Dora Angela Duncanon, bolj znana kot Isadora Duncan.

1887 se je v Svetem Križu pri Trstu rodil slovenski slikar Albert Sirk. Bil je realist z izrazitim nadihom romantizma.

1887 se je rodil madžarski igralec Paul Lukas.

1891 je bil v Breznici na Gorenjskem rojen slovenski pisatelj Janez Jalen. Posebno uspeli so njegovi opisi narave in kmečkih opravil. Njegova najboljša povest je Cvetkova Cilka, poleg te pa je napisal še Trop brez zvoncev in Bobre, ki obsegajo tri dele: Sam, Rod, Vrh. Vsa zgodba, pisatelj jo je spletel ob rodu Brkatega Soma, je prepletena z opisi narave, rastlinstva in živalstva, ki ga je izredno dobro poznal. Umrl je leta 1966.

1895 se je rodila ameriška fotografinja Dorothea Lange.

1897 so v Londonu izdali roman Brama Stokerja z naslovom Dracula.

1907 se je rodil ameriški filmski igralec John Wayne, s pravim imenom Marion Michael Morrison. Bil je legenda zlate dobe Hollywooda. Umrl je leta 1979.

1924 je umrl irski skladatelj Victor Herbert.

1938 se je rodila kanadska sopranistka Teresa Stratas.

1966 se je rodila angleška igralka Helena Bonham Carter.

1999 je umrl švicarski dirigent Paul Sacher.

2008 je bitko z rakom izgubil legendarni ameriški filmski režiser, producent in igralec Sydney Pollack. Pollack, ki je kariero začel na newyorških gledaliških deskah, je režiral 20 filmov - sedem z Robertom Redfordom v glavni vlogi, med najbolj nepozabnimi Dekle, ki sem jo ljubil in Moja Afrika, ki sta mu prinesla dva oskarja (za režijo in produkcijo).

Oskarjevsko nominacijo je prejel tudi za režijo slovite komedije z Dustinom Hoffmanom, Tootsie (1982), in za dramo Tudi konje streljajo, mar ne? (1969) z Jane Fonda v glavni vlogi. Svoj prvi celovečerni film The Slender Thread je posnel leta 1965, v njem pa sta nastopila Sidney Poitier in Anne Bancroft.