Dogodek, ki bo trajal od 14. ure do polnoči, bo ponudil edinstven vpogled v razvoj umetnosti. V sodelovanju občine Gorica ga pripravlja odbor, ki organizira mednarodno razstavo umetnosti v Ileggiu v pokrajini Videm, navaja italijanske tiskovna agencija Ansa.

"Van Goghovo delo je še posebej vznemirljivo, saj je po nekaterih nedavnih analizah nastalo med njegovim bivanjem v Parizu, ko je pogosto iskal mir in možnost za ponovno odkrivanje malenkosti zunaj prestolnice, in poraja se prav ta občutek," je povedal predstavnik organizatorjev.

Matissa bodo obiskovalci po njegovih besedah lahko spoznali skozi knjigo del, ki jih je ustvaril v času bolezni. Pri teh je uporabljal tehniko kolaža, svoje oblike vodil od mej prepoznavnosti in enako kot pri plesu komuniciral skozi gib. Delo Kandinskega pa se gledalcu približuje skozi uporabo oblik in barv ter "urejene eksplozije, sestavljene iz natančnih pravil, kot pri glasbi".

Slika Kandinskega, ki je del zasebne zbirke, bo po napovedih organizatorjev prvič na ogled v Italiji. Med letoma 1935 in 1977 je bila nekajkrat javno razstavljena v ZDA, Franciji, Nemčiji, Avstriji in na Švedskem.