Slogan letošnje obletnice je identičen, kot je bil slogan protestnega koncerta Hasta La Victoria Siempre Proti mačehovskemu odnosu mestnih oblasti do alternativne kulture. Zgodil se je jeseni 1993 na Trgu svobode še pred zasedbo Pekarne in za pridobitev prostorov, v katerih lahko delujejo neformalne skupine, angažirani posamezniki in nevladne organizacije v Mariboru.

30 let po protestnem koncertu se razmere niso niti malo spremenile. Pekarna ostaja in na to letos opozarja tudi v središču mesta. 30 let po protestnem koncertu proslavljajo ta dogodek s koncerti pekarniških in prijateljskih glasbenih skupin na Trgu svobode v Mariboru ter nadaljujejo aktivnosti v mariborski Pekarni v dvorani Gusaf. Naslednji dan bodo slavje nadaljevali s piknikom, druženjem, glasbo in zabavo v Pekarni.

Program 29. obletnice KC Pekarna

Petek, 15. september 2023
Trg svobode, 15.00–22.00

Blutwurst
NEA boi nula
Decatholicize
Dežurni krivci
Haloban
Siti Hlapci
Dvorana Gustaf, od 22.00 naprej
DJ Grizli b2b Crni Balkanac

Sobota, 16. september 2023
Park KC Pekarna, od 15.00 naprej
Piknik, pasji dan in glasbeni program za otroke
Dvorana Gustaf, od 22.00 naprej
Glasbeni večer Trance Only Dark Forest Magic
MC Pekarna, od 22.00 naprej
peKARAOKE

Območje nekdanje vojaške pekarne je že vse od leta 1994 prostor ustvarjanja, povezovanja in delovanja mnogih. Ne gre zgolj za prostor kulturnih vsebin, ki jih obiskovalci konzumirajo vsake toliko, ampak je pomembno samoniklo prizorišče, to je bogat in kompleksen preplet kulturnih, mladinskih, družbenih, socialnih in športnih vsebin, globoko vpetih v sosesko.