Tenorist Jonathan Tetelman in baritonist Ludovic Tezier v Slovenski filharmoniji

29. avgusta zvečer se bosta v Slovenski filharmoniji (SF) občinstvu predstavila baritonist Ludovic Tezier in tenorist Jonathan Tetelman, ki bosta nastopila z orkestrom SF-ja pod vodstvom Marca Boemija.

Italijanski dirigent Boemi je na novinarski konferenci pohvalil orkester SF-ja, ki je po njegovih besedah zelo fleksibilen. Njegovi člani "so takoj razumeli, kaj hočem", je pojasnil. Koncert bodo zaradi slabega vremena iz Križank preselili v dvorano Marjana Kozine v SF-ju. Boemi je povedal, da se bodo lahko v manjši dvorani bolj posvetili določenim detajlom, pohvalil pa je tudi dobro akustiko. Po besedah vokalista Tezierja jim bo ambient omogočil skoraj komorno izvedbo.

Tetelman je opozoril na koncertni program, na katerem bo za vsakega nekaj. Izvedli bodo odlomke iz italijanskega in francoskega opernega repertoarja, ki vključuje dela Bizeta, Masseneta, Saint-Saensa, Ponchiellija, Mascagnija, Giordana in Verdija.

V četrtek, 31. avgusta, bo v Križevniški cerkvi nastopil kitarist in kantavtor Ibrica Jusić, ki že več kot 40 let prepeva na legendarnih dubrovniških skalinah, obenem pa svojo glasbo predstavlja tudi po najbolj znanih koncertnih dvoranah sveta. Tokrat bo Jusić, ki na Hrvaškem velja za poosebitev šansona, ponudil zmes vsega, od šansonov do sevdaha. To nakazuje že sam naslov koncerta Od Shakespeara do sevdaha. Glasbenik je na novinarski konferenci v Viteški dvorani Križank povedal, da je pred 50 leti nastopil prav v tej dvorani.

Pred nastopom Jusića ob 20.30 je direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek v Križevniški cerkvi napovedal še koncert kitarskega dua, ki ga sestavljata mednarodno priznana kitarista iz Črne gore Srđan Bulatović in Darko Nikčević.

V petek, 1. septembra, bo Križevniška cerkev postala razstavni prostor za postavitev Hommage a Vojko Štuhec: 50 let kasneje, ki jo kurira Nelida Nemec. Na razstavi bodo predstavili delo Štuhca, ki poleg Slavka Tihca velja za enega najbolj prepoznavnih mariborskih kiparjev. Na ogled bo 16 del, od figuralike do bolj abstraktnih umetnin, je povedala kustosinja.

Direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek je opozoril še na koncert Bostonskega simfoničnega orkestra, ki bo v petek, nastop Vlada Kreslina z Malimi bogovi in Beltinško bando ter gostom Klemenom Klemenom.

Brlek je podal še nekaj statistik: festival je letos ponudil 103 prireditve s 6000 nastopajočimi, ki si jih je ogledalo 52.000 ljudi. Proračun je znašal šest milijonov, od katerih jih je 3,9 milijona prispevala Mestna občina Ljubljana, ostalo pa so pridobili s sponzorskimi sredstvi in od prodaje vstopnic.