Do konca leta se bo zvrstilo približno 60 takšnih dogodkov. Prva se je na pot podala Vesna Vuk Godina, ki je v Novem mestu predstavila svojo knjigo Zablode feminizma.

V majskem delu popotovanja bodo poleg Vesne Vuk Godina po državi gostovali še Tone Partljič s knjigo Ljudje z Otoka, Tomaž Kosmač s knjigo Ko jebe ter Tone Vogrinec in Marko Radmilovič s knjigo Vsi me kličejo Tona, napovedujejo na založbi.

Sicer pa bodo na letošnjih dogodkih bralcem v živo svoja dela predstavili tudi Feri Lainšček, Irena Svetek, Petra Pogorevc, Goran Vojnović in drugi.

Projekt Beletrinini trubadurji so na založbi v sodelovanju s slovenskimi splošnimi knjižnicami prvič izpeljali poleti 2020. Nastal je iz želje po druženju avtorjev in bralcev po obdobju zapiranja zaradi epidemije.

"Beletrina je vsem slovenskim knjižnicam poslala ponudbo za gostovanja slovenskih avtorjev, ki so pri založbi izdali svoje najnovejše delo. Pri nas so gostovali Jani Virk, Jurij Hudolin in Tone Partljič, ki smo jih izbrali na podlagi lastne ocene, kdo izmed ponujenih avtorjev bi naše bralce najbolj pritegnil in glede na število izposoj knjig teh avtorjev," je povedala Simona Pavc iz Knjižnice Pavla Golie Trebnje.

V Mariborski knjižnici denimo so v letu 2020 gostili Radmiloviča, lani pa Lainščka kot dobitnika Prešernove nagrade. Tolminska knjižnica pa je za goste izbrala avtorje, ki so bili uvrščeni na seznam Primorci beremo 2021, med njimi Janija Virka in Snežano Brumec.

V okviru projekta je lani med majem in oktobrom 19 avtorjev na 52 dogodkih obiskalo 37 slovenskih krajev, letos pa so se na založbi zaradi dobrega sprejema bralcev in odzivnosti knjižnic odločili, da literarna druženja z avtorji raztegnejo do konca leta, še piše v sporočilu za javnost.