Razstava je simbioza likovnih del očeta in hčere ter sožitje dveh povsem raznolikih umetniških osebnosti, so zapisali v Kosovelovem domu.

Oba avtorja skozi svoje likovne artefakte sicer razkrivata sobivanje s Krasom, z njuno Kostanjevico in s širšim miljejem, ki je zanju neusahljivi vir navdiha. Ustvarjalca in njuno delo bo na odprtju razstave predstavila umetnostna zgodovinarka Anamarija Stibilj Šajn.

Slikarja, grafika, mozaicista in scenografa Lojzeta Spacala v Sežani predstavljajo posmrtno. Njegova dela ostajajo živa, saj premorejo izjemno erupcijo likovnega in vsebinskega življenja. Slike, ustvarjene v tehniki akrila, zaznamujeta odločna poteznost in izjemen koloristični naboj, v katerem se odslikavajo žareče barvne magme jesenskega Krasa, morja in neba. V zase značilne prizore rušenj in eksplozij je vključil tudi morje knjig, ki objektivizirajo izbruh ustvarjalnosti, variabilne izpeljave pa imajo lahko tudi drugačno konotacijo.

Katarina Spacal je univerzitetna diplomirana inženirka oblikovanja tekstilij in oblačil, ki ustvarja tkane slike. V njih prepleta slikarske in oblikovalske niti, preteklost ter tradicijo bivanjske in oblačilne kulture povezuje s sedanjostjo, predvsem pa z lastnim inovativnim in raziskovalnim kreativnim pristopom.

Njena dela govorijo z barvami, z različnimi strukturami, s teksturo, z vzorcem platno vezave, v katero se povezujejo niti različnih kakovosti, debelin in obdelav. Njen motivni vzgib je Kras s svojimi naravnimi danostmi, k naravi pa se vrača tudi z uporabo materialov.

Razstava bo na ogled do 6. marca.