Danes so v bližini Rimskega vrelca odkrili skulpturo, ki bo predstavljala prvo postajo nove turistične poti pod goro.

Najprej danes v Kotljah dopoldne poteka otroški festival solzic, v katerega so vključeni otroci iz vrtca in šole, popoldne pa je napovedano srečanje literatov v sadovnjaku Prežihove rojstne hiše, to je pri Kotnikovi bajti.

Na slovesnem odprtju festivala v kavarni Rimskega vrelca je med drugim tudi o pisatelju Lovru Kuharju - Prežihovemu Vorancu in Koroški spregovorila ena od potomk Kuharjevih, Danica Hudrap, vnukinja Prežihovega brata Ivana Kuharja.

Danes so pripravili tradicionalni pohod v Pekel, v Kotljah je tudi koroška tržnica, razstavljali in ustvarjali bodo likovniki in nastopili še drugi kulturni ustvarjalci. Sredi dneva so v bližini Rimskega vrelca odkrili skulpturo, ki predstavlja prvo postajo nove poti pod Uršljo goro, imenovane Pot vode in zdravilnih energij.

Napovedana je še lutkovna predstava za otroke, počastili bodo 100-letnico domačega prostovoljnega društva in podelili venec solzic. Letos ga bo prejel direktor Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika Aljaž Verhovnik.

Solzice so bele cvetlice v obliki drobnih zvončkov, nanizanih na steblo, ki so v teh dneh zacvetele tudi pod Uršljo goro. Na Koroškem in širše so solzice poznane tudi po istoimenski črtici pisatelja Prežihovega Voranca. V njej opisuje, kako je premagal strah pred globeljo, imenovano Pekel, in šel tja nabrat solzice, ki si jih je zelo želela njegova mama.
Organizator Festivala solzic sta Občina Ravne na Koroškem in Turistično društvo Solzice Ravne.