Festival poteka v okviru programa Rajzefiber, ki ga prireja Društvo Hiša! Vsako leto objavijo javni poziv posameznikom, zavodom ali drugim organizacijam, da pripravijo tematske sprehode, na osnovi tega pa pripravijo program.

"Gre za zgodbe o Mariboru, ki jih ne najdemo med prvimi petimi zadetki na Googlu," je za STA povedal programski urednik festivala Vid Kmetič. "To je spoznavanje mesta na malo drugačen način, skozi oči tistega, ki pripravi sprehod," je dodal.

Sprehodi so namenjeni tako domačinom kot obiskovalcem, vsako leto so nove vsebine. "Odziv prijaviteljev sprehodov je izjemen, tudi obiskovalcev ne manjka. Po sedmih letih se je stvar dobro prijela, očitno obstaja želja prebivalcev, da še bolje spoznajo svoje mesto," je dejal Kmetič.

V zadnjih nekaj letih so svoje sprehode prijavili tudi iz drugih krajev, zato nekaj sprehodov poteka tudi zunaj Maribora. Letos se bo tako mogoče odpraviti na pohod v predgorje Rogle, se poglobiti v zgodovino ormoške opeke, sodelovati na ustvarjalnici na ulicah Slovenj Gradca, si ogledati zanimivosti Lovrenca na Pohorju ali spoznati tragično ljubezensko zgodbo med Agato in Friderikom pri gradu Hrastovec pri Lenartu.

"Kot kaže, se festival širi tudi na druge kraje, upam, da bomo nekoč lahko govorili o slovenskem festivalu," je dejal Kmetič.

Dodal je, da festival vidijo tudi kot neke vrste znanilec pomladi, ko se iz zimskega spanca začne prebujati narava, ki ljudi vabi, da se odpravijo na prosto.

V Mariboru bodo med drugim sprehodi na temo mestne kanalizacije, priprave oddaje Dobro jutro na RTV Slovenija in izjemnih dreves v mestu.

Vsako leto poleg sprehodov pripravijo še nekaj dodatnih dogodkov. Letos bo Kmetič predstavil svojo novo knjigo z naslovom Kurzschluss, ki je izšla pri Založbi Pivec. V Trafiki ob Mestnem parku pa bodo razstavili zbirko ročk za poteg vode v izplakovalnih straniščih, ki jih že vrsto let zbira mariborski založnik in zbiratelj Primož Premzl.