V kino prihaja nov film Nejca Gazvode, Vzornik

Gazvoda je svoj najnovejši film označil za svoj najbolj osebni projekt, "postavljen v najbolj neosebno dobo novejše zgodovine". Film je absurdna pripoved o absurdnih časih, ki izpostavlja medvrstniško nasilje, osamljenost, dostojanstvo in stisko ter nemoč mladostnika, ki živi z mamo alkoholičarko. Posledično išče podporo pri neznancu, a cena, ki jo plača za to, je visoka. Pripoveduje o prihodu mladoletnika in njegove mame v majhno slovensko mesto, kjer se šolarji po koronskem zaprtju spet vrnejo v razrede. Glavni junak tako prvič v živo spozna sošolce, ki jih je prej spremljal le po Zoomu.

Glavno vlogo je odigral France Mandić, sin uveljavljenih slovenskih igralcev Pie Zemljič in Marka Mandića, osrednji vlogi pa sta odigrala še Mojca Funkl in Jure Henigman. Film je nastal v koprodukciji med Slovenijo, Češko, Italijo in Srbijo. Finančno ga je podprl tudi Slovenski filmski center.

Vzornik je na letošnjem Festivalu slovenskega filma Portorož prejel nagrado vesna za najboljšo stransko žensko vlogo, ki jo je odigrala Vesna Pernarčič, in vesno za najboljšo kostumografijo, pod katero se je podpisala Katarina Šavs.

Film, ki je premiero doživel konec novembra v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu, je bil že na ogled tudi na nekaterih festivalih v tujini, med drugim na festivalih v Cottbusu in Talinu.