Vokalno-instrumentalno delo je povezalo matični mešani zbor in baročni orkester ter soliste, ki bodo nastopili pod vodstvom dirigenta Sebastjana Vrhovnika.

Bachov Pasijon po Janezu je Glasbena matica Ljubljana uvrstila na program ob 300. letnici prve izvedbe v Leipzigu 7. aprila 1724. Kompozicija sodi med kanonska dela svetovne glasbene literature, vsaka njena izvedba pa govori o Bachovem času in hkrati priča o občutljivosti za negovanje kulturne dediščine in ranljivosti našega časa ob razumevanju najglobljih plasti nesmrtne umetnine, so zapisali organizatorji.

Pri njeni izvedbi so se združili mednarodno uveljavljeni solisti in poznavalci zgodovinsko ustrezne interpretacije. Jedro baročnega orkestra sestavljajo slovenski glasbeniki, specialisti za staro glasbo, gostje ansambla pa bodo izkušeni tuji glasbeniki, člani svetovno znanih ansamblov za baročno glasbo.

Kot solisti bodo nastopili sopranistka Mojca Bitenc Križaj, mezzosopranistka Barbara Kozelj, tenorista Aco Biščević in David Jagodic, baritonist Domen Križaj in basbaritonist Marcos Fink.

Johann Sebastian Bach (1585-1750) je kot kantor v cerkvi sv. Tomaža v Leipzigu pasijonsko glasbo komponiral za bogoslužje velikega petka. Po virih naj bi ustvaril pet pasijonov, v celoti pa sta se ohranila le pasijona po Mateju in Janezu. Markov se je ohranil v fragmentih, pasijon po Luki je ostal v rokopisu in ga po mnenju glasbenih strokovnjakov skoraj ni mogoče pripisati Bachu. O petem pasijonu ne obstoji veliko podatkov.

S Pasijonom po Janezu se je skladatelj prebivalcem Leipziga predstavil kot pravkar imenovani kantor cerkve. Besedilo pasijona je večinoma vzeto iz evangelija po Janezu. Delo je spreminjal do konca življenja in tako lahko številne nove postavitve monumentalne stvaritve zaživijo v več različicah, piše v najavi koncerta.