Razstava je po pisanju hrvaške tiskovne agencije Hina sad dobrega sodelovanja z galerijo Böttingerhaus in zbiralcem Richardom H. Mayerjem, ki ima dela obeh umetnikov v svoji zasebni zbirki.

Na razstavi bo na ogled izbor grafik obeh umetnikov – litografij, sitotiskov in lesorezov, dopolnjevali pa jo bodo akvareli in keramika. Na razstavi bo prikazano, kako sta umetnika odkrivala nove tehnike in vnašala elemente obeh kultur – zahodne in vzhodne – v svoja dela.
Hundertwasser (1928–2000), ki se je uveljavil in zaslovel tudi kot arhitekt, je leta 1961 odpotoval v japonsko prestolnico, kjer so njegova dela v tamkajšnji Galeriji Tokio požela velik uspeh. Tam se je srečal s Hasegavo, ki si je prišel ogledat njegova dela. Njuno srečanje je bilo povod, da je Hasegava zapustil domovino in se nastanil v Parizu, da bi tako bolje spoznal zahodni svet. Hundertwasserja pa sta že od nekdaj navduševala vzhodna filozofija in umetnost.

Rdeča nit razstave, ki je bila leta 2019 na ogled v Lendavi, je tako ponazoritev vzajemnega sobivanja dveh svetov, Vzhoda in Zahoda.

Hundertwasser, rojen na Dunaju, s pravim imenom Friedrich Stowasser, se je navduševal nad dunajsko secesijo in iz tega razvil lasten slog. Presenečal je z nekonvencionalno arhitekturo in s številnimi protestnimi akcijami. Zavzemal se je za življenje v sozvočju z naravo.
V 60. in 70. letih 20. stoletja so njegove barvite in dekorativne grafike in sitotiski postali zelo priljubljeni. Pozneje se je ukvarjal z ekologijo in skušal ustvariti bivališča, v katerih bi se človek znebil neprijetnih pravih kotov, ki so prevladovali v prostorih, ter si v stiku z naravo sam ustvaril prijetno in vedro stanovanje. Med njegovimi slikarsko-arhitekturnimi projekti je najbolj znana Hundertwasserjeva hiša na Dunaju.

Šoiči Hasegava, rojen leta 1929, je sodobni umetnik, ki se poleg slikarstva ukvarja tudi z grafiko. V svoji umetnosti je razvil osebno simboliko in jo združil z abstraktnim slogom. V nasprotju s Hundertwasserjem uporablja bolj pastelne barve, iz katerih zelo premišljeno sestavlja svoje kompozicije.