Osmerica izbranih predstav predstavlja nekakšen izbor slovenske produkcije v zadnjih dveh letih. Tri predstave so nastale v produkciji društva Pekinpah: Brina – kinestetični spomenik avtorjev Leje Jurišić, Bare Kolenc, Petra Kutina, Patrika Lechnerja in Mathiasa Lenza, PČPpreživljati čas plesaje Mateja Kejžarja ter Vstajenje Bena Novaka, Elvisa Homana in Boštjana Simona.

Izbrane so bile še predstave Oh, kako zelo običajno Bojane Robinson, Katje Legin in gostov v produkciji Studia za raziskavo umetnosti igre, Poljub Kristine Aleksove v produkciji Vie Negative, Reči reči Julie Keren Turbahn in Jana Rozmana v produkciji Emanata, U.F.O.: Poklon Katalini Ladik Irene Z. Tomažin in Jule Flierl v produkciji Zavoda Sploh ter Venera: Med ujetostjo in letenjem Male Kline v produkciji Elias 2069 in Mercedes Klein.

Sedem predstav so izbrale selektorice Pia Krämer iz Nemčije, ki že več kot 35 let upravlja in vodi organizacije in projekte na področju uprizoritvenih umetnosti, kustosinja, raziskovalka in kulturna producentka Biljana Tanurovska - Kjulavkovski iz Severne Makedonije ter plesalka, koreografinja, pedagoginja in učiteljica joge Maja Kalafatić iz Slovenije. Predstava Reči reči pa se je v tekmovalni program uvrstila neposredno.

Kot so pojasnile selektorice, so imele zelo težko nalogo izbiranja izmed 49 predstav, nazadnje pa so se odločile, da bodo predstavile dela, ki kažejo koreografske pristope k telesu, prostoru, času in materialom, ki razkrivajo napredne poglede na plesno umetnost.

"Letošnji izbor povezuje ples, gibanje in koreografijo z aktualnimi temami, ki se nam zdijo pomembne, kot so tehnologija in telo, izčrpanost, feministično telo in pripovedovanje zgodb, gledalstvo in pogled, pa tudi ples in dekonstrukcija gibanja v zgodovini in do danes, s čimer ponuja različna razumevanja plesne umetnosti. Izbrana umetniška dela ne prinašajo samo somatske razsežnosti, temveč obravnavajo ples kot relevantno družbenopolitično umetnost. Predstavljajo raznolike poetike, krajine, somatske rešitve in gibalne taktike, ki razkrivajo sveže poglede na plesno umetnost v slovenskem kontekstu," piše v utemeljitvi izbora.

Izbrane predstave tekmovalnega programa se bodo potegovale za nagrado Gibanice 2023 za najboljšo predstavo po izboru občinstva in za nagrado Gibanice 2023 za najboljšo predstavo po izboru strokovne žirije, so sporočili iz Društva za sodobni ples Slovenije, ki festival organizira.