Tudi letos bodo v galeriji razstavili izbrana dela z natečaja. Razstavo Bodi umetnik, igraj se z mano so odprli danes, na ogled pa bo do 1. aprila letos.

Cilj natečaja in razstave je spodbujanje vključevanja otrok, mladostnikov in odraslih s posebnimi potrebami med večinsko populacijo vseh generacij oz. v širšo družbo, so sporočili iz Koroške galerije likovnih umetnosti.

Vsako leto sta na natečaju razpisani dve temi. Letošnji sta bili Igraj se z mano in Gozd, naš prijatelj, ki sta bili enakovredno zastopani, prepletali pa sta se tudi motivno. Na natečaj sta prispeli 4902 deli, na razstavo jih je bilo izbranih 675.

Izbor likovnih del, uvrščenih na razstavo, sta opravili kustosinja Nina Popič iz Koroške galerije likovnih umetnosti in likovna pedagoginja Kaja Jeseničnik, temeljil pa je na dovršenosti izbrane likovne tehnike ter raznolikosti in izvirnosti motivov.

Na natečaju je sodelovalo 327 različnih ustanov iz devetih držav. Poleg ustanov iz Slovenije so sodelovale še tiste iz Hrvaške, Srbije, Kitajske, Severne Makedonije, Italije, Ukrajine, Francije in Slovaške, ki se je letos pridružila prvič.

V Koroški galeriji likovnih umetnosti danes pripravljajo program odprtja razstave, ki zajema druženje sodelujočih, delavnice in skupno postavitev razstave. Pri prireditvi bodo sodelovale slovenjgraške osnovne in srednje šole, zavodi ali druge organizacije iz celotne Koroške ter posamezniki, katerih dela so bila izbrana na razstavo.

V Koroški galeriji likovnih umetnosti poudarjajo, da so naklonjeni različnim vrstam sodelovanja in povezovanja z drugimi ustanovami, prav tako si želijo, da je galerija odprta in dostopna za vse, tudi za različne ranljive skupine.

Tako bodo udeleženci današnjega dogajanja med 10. in 12. uro z didaktično igro in zgodbico o Vrančku Kokiju in Jožetu Tisnikarju spoznavali galerijo, postali bodo kustosi in sami postavili razstavo. Nato bodo ob 13. uri razstavo odprli tudi za druge obiskovalce galerije. Izbrana likovna dela bodo v galeriji brezplačno na ogled do 1. aprila letos, po koncu razstave pa bodo potovala po različnih slovenskih ustanovah.