Martin Belič, edini Slovenec, ki je član Münchenskih filharmonikov, "nadaljuje veliko tradicijo slovenskih koncertnih flavtistov zadnjega pol stoletja – od Borisa Čampe in Irene Grafenauer do sodobnosti – in je eden izmed reprezentantov svetovne koncertne flavte," je o flavtistu, ki v Münchnu živi in ustvarja od leta 2007, zapisal novinar Marijan Zlobec.

V Kvartetu članov Münchenskih filharmonikov poleg Beliča sodelujejo še violinist Vladimir Tolpygo, violist Valentin Eichler in violončelist David Hausdorf. Kot Gallusova varovanca pa se bosta na koncertu predstavila flavtistka Dorotea Senica in violinist Timotej Willewaldt. Posebni gost bo pianist Ivan Ferčič. Na sporedu so dela Mozarta, Edwarda Elgarja, Franza in Karla Dopplerja ter drugih skladateljev.

Koncert so posvetili 30-letnici delovanja Ustanove-fundacije, Agencije in Založbe Gallus, ter 430-letnici Gallusove smrti. Vstop je prost, ker je število mest omejeno, pa so potrebne rezervacije vstopnic. Koncert bo mogoče spremljati tudi v neposrednem prenosu.

Ustanova Gallus, katere zametki segajo v leto 1989, ko so se začele priprave na praznovanje 400-letnice smrti skladatelja Jacobusa Gallusa, podpira mlade glasbene talente, študente tujih glasbenih konservatorijev in akademij, za katere menijo, da imajo možnost uveljavitve na mednarodnih koncertnih ali opernih odrih.

Vsako leto se na glasbenih odrih v Sloveniji pojavljajo nova imena in v ustanovi poskušajo zaznati med njimi tiste, ki bi lahko kandidirali za varovance fundacije. Značilnost fundacije je namreč, da podpira v tekočem študijskem letu le nekaj varovancev, vsako leto pa na novo sprejme največ tri.

Varovanci so deležni finančne podpore v okviru možnosti, ki jih dajejo zbrana sredstva od donatorjev, naklonjenih programu ustanove. Ob tem jim omogoča promocijske nastope na izbranih prireditvah, pa tudi samostojne recitale in koncerte z mednarodno priznanimi umetniki, s komornimi in simfoničnimi orkestri, piše na uradni spletni strani.