Gre za razstavo natečaja 100 Beste Plakate, enega najstarejših tekmovanj v grafičnem oblikovanju plakata v Evropi.

Razstava v Ljubljani prikazuje zmagovalna dela iz leta 2022, ljubitelji plakatne umetnosti pa jo lahko obiščejo vse do 22. marca, so sporočili iz TAM-TAM Inštituta.

Namen razstave, ki jo organizira TAM-TAM Inštitut v sodelovanju z združenjem 100 Beste Plakate, je predstaviti nemške, avstrijske in švicarske oblikovalce ter njihov pogled na sporočilnost plakata. Razstava hkrati seznanja domače ustvarjalce s slogi oblikovanja in razvojem oblikovalskih smernic iz Sloveniji bližnjih držav.

Natečaj 100 Beste Plakate je eno najstarejših evropskih oblikovalskih tekmovanj, ki obravnava plakat. V različnih oblikah poteka že od leta 1966, ko so bile podeljene prve nagrade za najboljše oblikovanje, plakati pa razstavljeni v takratni Vzhodni Nemčiji. Prireja ga združenje 100 Beste Plakate s ciljem predstaviti in promovirati posebne dosežke v grafičnem oblikovanju plakata v nemško govorečih državah. Rezultat natečaja je potujoča razstava, ki vsako leto gostuje po svetu in je letos prvič na ogled tudi v Sloveniji.