Projekt je nastal s sodelovanjem fužinskih ustanov in študentov likovne akademije in filozofske fakultete. Muzej v skupnosti 2 je nadaljevanje projekta, ki je lani postavil temelje za skupno delovanje fužinskih ustanov. Z njim želijo "pokazati moč, ki jo ima skupnost, če se medgeneracijsko in medinstitucionalno poveže", so zapisali v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO). Kot so dodali, sta arhitektura in oblikovanje, kot se odražata v vsakdanjem življenju, "vstopni točki povezovanja, muzejsko okolje pa je prostor izmenjave znanj in soustvarjanja ter okolje, kjer lahko odprto mislimo, sprašujemo, preizkušamo ideje, eksperimentiramo in debatiramo".

Po dogajanju prvega dneva s predstavitvijo projektov, skupnostnim sejmom, ustvarjalnimi delavnicami in koncerti bo vse do 13. oktobra potekalo pet projektov: Kaj dogaja na Fužinah?, Delavnica na kolesih, Fužinska 3KA, Nabiralnik zaupanja in Park sožitja.

Projekt Kaj dogaja na Fužinah? obsega zemljevid mestne četrti Fužine in oglasno tablo za predstavljanje ustanov na Fužinah in njihovih dogodkov. Delavnica na kolesih je projekt, ki predlaga mobilno delavnico, ki jo lahko stanovalci in ustanove uporabljamo po potrebi, Fužinska 3KA pa je festival, ki slavi kulturno raznolikost Fužin. Prototip dogodka bodo izvedli na Poletno muzejsko noč, v soboto, 15. junija.

Muzej v skupnosti 2 obsega še Nabiralnik zaupanja oz. Nabiralnik "Kaj ma?", ki otrokom in mladim omogoča anonimno oddajanje refleksij o dejavnostih, ki jih ponujajo ustanove na Fužinah in t. i. Park sožitja, ki ga pripravlja skupina Človek in narava. Projekt interaktivno vključuje obiskovalce in jih vodi skozi park ter spodbuja k spoznavanju naravnega habitata in ekosistema parka, je mogoče razbrati s spletne strani muzeja.

Pet projektov, ki tvorijo razstavo v parku MAO, je nastalo s sodelovanjem fužinskih ustanov ter študentov ljubljanske Akademije za likovno umetnost in oblikovanje in filozofske fakultete. S pomočjo oblikovalskih metod, pristopov in orodij študentje odgovarjajo na izzive posameznikov in ustanov v soseski. Na razstavi so predstavljeni prototipi socialnih inovacij, ki imajo potencial, da zaživijo v realnosti, še piše na muzejski spletni strani.