S prireditvijo vsako leto poglabljajo in utrjujejo vezi z lokalno skupnostjo ter nadgrajujejo sodelovanje med kulturnimi institucijami in lokalnimi deležniki.

Namen vsakoletnega dneva knjižnice je zgoščen prikaz in revija tega, kar knjižnica pomeni in prinaša v lokalno okolje.

"Sporočilo, ki ga želimo poslati med ljudi, je, da tkemo vezi in da smo prostor, kjer se različne vezi spajajo in prepletajo. Knjižnice namreč nismo več zgolj zatočišča za bralce. Zaradi hitrih sprememb svojo vlogo zagovornic in promotork pomena bralne pismenosti in bralne kulture nadgrajujemo z ambicijo postati skupnostni prostori, kjer vsaka generacija najde svoje mesto in glas," pojasnjuje direktor Mariborske knjižnice Klemen Brvar.

Celodnevni program današnjega dne med drugim ponuja javno vodstvo po gostujoči razstavi o hidroelektrarni Fala in Pravljični večer za odrasle, ki je že postal prepoznavna blagovna znamka Mariborske knjižnice. "Aktualna 15. sezona povezuje 14 pripovedovalk in pripovedovalcev, ki bodo s svojimi pripovedmi do srede junija obiskali 22 sodelujočih knjižnic. Zgodbam, ki s projektom potujejo po Sloveniji, od leta 2017 pa tudi v zamejstvu, tako v posamezni sezoni prisluhne približno tisoč obiskovalcev, saj so pravljični večeri zelo priljubljeni in povsod lepo sprejeti," navaja vodja projekta in pripovedovalka Mariborske knjižnice Lea Hedl.

Za skupine vrtčevskih in osnovnošolskih otrok pripravljajo danes dopoldne ob pripovedovanju pravljic, igranju in raziskovanju knjižnice z igrami in igračami iz njihove Igroteke, najbogatejše knjižnične zbirke iger in igrač v Sloveniji. Popoldne vabijo mlade k likovnemu ustvarjanju ob mentorstvu likovne sekcije KD Pavza. Za zabavo, začinjeno s ščepcem družbene kritike, bo z večernim koncertom poskrbel Leopold I.

Opoldne bodo predstavili program Umovadba, ki ga več kot leto dni v obliki rednih brezplačnih tedenskih srečanj izvajajo v Knjižnici Nova vas.

"V Mariborski knjižnici z raznolikimi vsebinami aktivno posegamo v družbeni prostor, odzivamo se na različne družbene pojave, sistematično in ciljano spodbujamo tudi dejavnosti na področju vključevanja ranljivih skupin," pojasnjuje vodja razvojno analitične službe Mariborske knjižnice Dragana Lujić.

Program Umovadba, ki so ga vzpostavili v sodelovanju z Zavodom Aloja, je namenjen posameznikom z upadom spoznavnih sposobnosti ter tistim, ki želijo te ohranjati in krepiti.
"Udeleženci s pomočjo iger in didaktičnih pripomočkov iz zbirke igrač Mariborske knjižnice krepijo spomin, motoriko, senzomotoriko, senzorne zaznave in govorne veščine," razlaga vodja programa Lidija Breznik, sicer strokovna vodja Zavoda Aloja.

Odziv je presegel prvotna pričakovanja. V dobrem letu delovanja se je zvrstilo 35 srečanj, udeležilo se jih je 730 ljudi. Vodijo tudi seznam pisnega gradiva na temo demence, v prihodnje pa nameravajo program umestiti še v druge enote knjižnice ter ga še bolj povezati z medgeneracijskimi programi in drugimi vsebinami, ki jih izvajajo za starejše odrasle.