Z akcijo želijo spomniti na bogato dediščino, ki jo hranijo in predstavljajo slovenski muzeji in galerije.

Po rezultatih različnih raziskav sodijo muzeji med najbolj zaupanja vredne ustanove. Muzeji imajo pomembno vlogo v družbi. Niso le hrami dediščine, temveč so tudi prostori dialoga, druženja, sprememb, srečevanja, kritičnega razmišljanja in sprejemanja, so našteli v Skupnosti muzejev Slovenije.

Ob tem so poudarili, da muzeji kot prostori učenja in znanja pripomorejo tudi k ozaveščanju družbe. Zato so se odločili, da bo tokratna akcija potekala pod posebnimi gesli: #naprejvpreteklost, #zimazimabela, #muzejintrajnostnirazvoj ter #muzejindobropočutje.
Akcija bo vse do nedelje združila muzeje in galerije po vsej Sloveniji, ki bodo poskrbeli za pester spletni program. Sodelujoči muzeji bodo tako na družabnih omrežjih objavili številne pogovore, predavanja, delavnice in predstavitve svojega dela.

V akciji sodeluje približno 50 muzejev. Med ljubljanskimi muzeji bodo spletne dogodke ponudili Narodna galerija, Moderna galerija in Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Narodni ter Prirodoslovni muzej Slovenije, Muzej novejše in sodobne zgodovine Slovenije, Slovenski etnografski muzej, Slovenski šolski muzej, Mestni muzej Ljubljana in Plečnikova hiša, Mednarodni grafični likovni center, Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Slovenski gledališki inštitut, Ruska dača, Bankarium, Muzej bančništva na Slovenskem in Železniški muzej slovenskih železnic.

V štajerski prestolnici v akciji sodelujejo Center judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor, Muzej narodne osvoboditve Maribor, Fotografski muzej Maribor, Trafika – Muzej za enega, Pokrajinski muzej Maribor in Vojaški muzej Slovenske vojske. V knežjem mestu se akciji pridružuje Muzej novejše zgodovine Celje, v Kranju Gorenjski muzej, v Novi Gorici pa Goriški muzej Kromberk – Nova Gorica.