Kot so sporočili iz Zavoda za kulturo Bled, se Eva Petrič ukvarja tako s fotografijo, videom in umetniškimi instalacijami kot s performansi, zvokom in literarnim ustvarjanjem. Del njenega umetniškega ustvarjanja bo tokrat prvič na ogled tudi na Bledu, in sicer do 4. februarja prihodnje leto.

"Po predstavitvah njenega izjemnega dela v tujini je zdaj čas, da svoje delo predstavi tudi v lokalni skupnosti in širšemu občinstvu. Eva Petrič se vedno rada vrača v svoj dom na Bled in prav je, da jo domačini in Slovenci bolje spoznajo. Dela, ki so bila morda komu nedosegljiva na razstavah na drugem koncu sveta, bodo na voljo le korak od domačega praga," je poudarila direktorica Zavoda za kulturo Bled Lea Ferjan.

Kot je pojasnila, v Zavodu za kulturo Bled svoje razstavne vsebine vse bolj širijo tudi na prosto, zato je razstava na ogled po celotnem gradu in je zasnovana v sozvočju s starodavnim prostorom. Razstava se razvija na različnih vozliščih, in sicer v baročni kapeli, pod lapidarijem, pred Viteško dvorano in v Galeriji Stolp, kjer je predstavljen konceptualni del celotne razstave mreženja in fenomen prevajanja nevidnega v vidno.

"Obstajamo v čipki podobni mreži vozlov in zank in smo bolj povezani in odvisni drug od drugega, kot se tega verjetno zavedamo. Če se strga ena nit, zavibrirajo vse druge," je o delih iz serije WEB Chain, ki jo sestavljajo barvne fotografije preko asemblaža čipk v svetlobnem okviru in ki so na ogled v Galeriji Stolp, poudarila avtorica.

Eva Petrič, ki je bila rojena leta 1983 v Kranju, je diplomirala leta 2005 iz psihologije in vizualne umetnosti na univerzi Webster na Dunaju, v letu 2010 pa magistrirala iz novih medijev na Transart Institute Berlin/Danube University Krems.

Za svoja dela, ki so bila doslej prikazana na več kot 100 samostojnih in na več kot 130 skupinskih razstavah povsod po svetu, je prejela številna priznanja in nagrade. Njen mini art objekt Earthling Tattoo Seal je leto 2022 prebil na Mednarodni vesoljski postaji. V katedrali svetega Štefana na Dunaju pa od oktobra 2020 njeno delo Kolektivna korona vrtnica opozarja na pomen solidarnosti pri spopadanju s pandemijo covida-19.