Razstavo Vojaškega muzeja Slovenske vojske bodo dopolnili z nekaj originalnimi muzejskimi predmeti, ki izhajajo iz zavezniške pomoči partizanski vojski v času druge svetovne vojne.

Ponovno rojeni je naslov razstave o reševanju zavezniških vojakov na slovenskih tleh med drugo svetovno vojno, je za STA povedal avtor razstave Blaž Torkar. Nepogrešljivo vlogo pri tem je imelo belokranjsko letališče Otok pri Metliki, od koder so v Bari med drugim prepeljali tudi sto britanskih ujetnikov, ki so jih partizani rešili iz taborišča pri Mariboru.

"Na slovenskih tleh je v času druge svetovne vojne padlo 720 zavezniških letal, slovenski partizani pa so rešili več kot 800 zavezniških letalcev in vojnih ujetnikov. Razstava govori o junaških zgodbah malih ljudi, ki so pomagali zavezniškim letalcem v težkih trenutkih druge svetovne vojne," je še dejal Torkar.

Načelnik Vojaškega muzeja Marko Hlastec je za STA povedal, da bodo na ogled tudi štirje kosi orožja in del letala.

O razstavi, ki bo na Cerju postavljena tri mesece, je direktorica javnega zavoda Miren Kras Ariana Durnik povedala, da je del programa sodelovanja zavoda z Vojaškim muzejem Slovenske vojske. "V okviru sodelovanja želimo obiskovalcem, še posebej mlajšim generacijam, ponuditi celovit spomin na vse dele naše polpretekle zgodovine, ki so na različne načine tlakovali pot slovenskemu narodu do lastne države."

Razstava Ponovno rojeni je sicer postavljena ob vojaškem letalu DC3 dakota v Otoku, ki predstavlja spominsko obeležje v spomin na nekdanje vojaško letališče.