Na dan odprtja festivala bodo prvič v več avstrijskih kinematografih hkrati prikazali film Sonne (Sonce) iranske režiserke Kurdvin Ajub, ki ustvarja na Dunaju.

"Kino je prostor za razširitev lastne perspektive," je ob predstavitvi programa festivala po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA dejal Sebastian Höglinger, ki skupaj s Petrom Schernhubererjem vodi Diagonale.

Dan po otvoritvenem filmu bodo v graški dvorani Helmut-List pripravili premiero filma avstrijskega režiserja Ulricha Seidla Rimini. Prikazali bodo tudi film Für die Vielen – Die Arbeiterkammer (Za mnoge – Delavska zbornica) nekdanjega vodje Diagonal Constantina Wulffa.

V sekciji celovečernih filmov bodo med drugim na ogled film Luzifer (Lucifer) avstrijskega režiserja Petra Brunnerja, dokumentarni film ter Para:dies (Para:diž) v Berlinu rojene avstrijske ustvarjalke Elene Wolff in Der Onkel/The Hawk (Stric/Sokol) v režiji Helmuta Köppinga in Michaela Ostrowskega.

Posebej bodo na festivalu prikazali dva zgodovinska sklopa, ki so ju poimenovali Rausch (Omama) in Come and Shot in Thaliwood (Pridi in snemaj v Thaliwoodu). Sklop Rausch, ki obsega šest filmov, naj bi proučil vprašanja, kako kino omamo uprizarja, naslavlja in obravnava. Sklop o Thaliwoodu je posvečen filmskemu prizorišču na graškem letališču Thalerhof Graz med letoma 1947 in 1953.

V sekciji O osebi bodo prikazali dela italijanske scenaristke in režiserke Tizze Covi in avstrijskega režiserja Rainerja Frimmea. Oba sta na Diagonalah doslej prejela že več nagrad, nazadnje veliko nagrado za dokumentarni film Aufzeichnungen aus der Unterwelt (Zapisi iz podzemlja). Zdaj bo prvič na ogled obsežen pregled njunih del.

V sekcijo, poimenovano In Reverence, so vključili tri filme avstrijske ustvarjalke Friederike Petzold. Z dvojno projekcijo nemške in ameriške različice Funny Games in Funny Games U.S (Smešne igre in Smešne igre ZDA) pa bodo obeležili 80 let avstrijskega režiserja Michaela Hanekeja.

Ob koncu Diagonal tradicionalno podelijo najpomembnejše avstrijske filmske nagrade, med njimi 19.000 evrov vredno nagrado velika diagonala avstrijske Štajerske za najboljši avstrijski celovečerni ali dokumentarni film.