Festivalski program prinaša vrsto dokumentarnih, igranih in animiranih filmov mladih avtorjev iz Slovenije, Irana, Srbije, Kube, Belgije, Nemčije, Estonije, Švice, Španije, Latvije, Kirgizisije, Češke, Kosova, Hrvaške in Romunije.

S prinašanjem filma na ulice in ulico v film omenjeni festival predstavlja kritično vizijo družbe skozi nove pristope mladih filmskih ustvarjalcev. To so že 21 let načela Luksuz festivala poceni filma.

Letošnjega zaznamuje edinstvena izbira mednarodnih gostov in selitev festivalskega prizorišča iz Krškega na grad Brestanica, so sporočili prireditelji festivala nizkoproračunskega filma.
Mednarodni izbor kratkih filmov se osredinja na teme intersekcijskega pristopa k družbenim bojem. Cilj programa je poudariti moč kinematografije pri analizi diskriminacije, s poudarkom na tem, kako se različne vrste zatiranja prekrivajo v prostoru in času.

Začne se s pripovedmi o vlogi žensk v današnji iranski družbi in raziskuje teme, povezane s kolektivnim in individualnim spominom, vključno z zgodbami o mejah z vsega sveta. Gre za izbor filmov selektorice Dovile Sadauskaite.

Petkov filmski program bo predstavil raziskovanje zatiranja v vsakdanjem življenju in izbor avantgardne video umetnosti. V soboto bo na sporedu tekmovalni izbor, med drugim serija kratkih dokumentarnih filmov.

Oba festivalska dneva bo v grajski kapeli potekala večkanalna videoinstalacija Lucidity, s katero je litovski umetnik Arnis Aleinikovas pripravil potovanje na meji sanj in resničnosti ter teme in svetlobe.

Ogled vseh filmskih projekcij bo brezplačen. Festival je s sodelovanjem Kulturnega doma Krško pripravilo krško Društvo zaveznikov mehkega pristanka.

Luksuz festival poceni filma podpira nizkoproračunske filme, ki jih ustvarjajo nove generacije filmskih ustvarjalcev. Festival sicer gosti mlade filmarje in vzpostavlja raziskovalno podlago najrazličnejših javnih projekcij kratkih nizkoproračunskih filmov in varen prostor za dialog, izmenjavo zamisli in izkušenj med gostujočimi filmskimi ustvarjalci, so še zapisali snovalci in prireditelji Luksuza.