Na programu je 15 predavanj, ki poskušajo osvetliti različne jezikoslovne teorije pristopov, obravnavajo pojave iz različnih jezikov in z različnih ravni jezika.

Sodelujoči prihajajo iz akademskih ustanov v Sloveniji, Avstriji in Italiji, med njimi so tako dolgoletni raziskovalci in raziskovalke jezika kot tudi študentje in študentke, je ob robu simpozija za STA povedal Franc Marušič iz programsko-organizacijskega odbora simpozija.
"Nismo se hoteli omejiti na nobeno temo, na noben jezik, avtorji v svojih predavanjih zato predstavljajo različne teme v različnih jezikih in je zato stvar popolnoma odprta," je povedal Marušič.

Čeprav na simpoziju sodelujejo tudi tujci, in ne le Slovenci, je pogovorni jezik le slovenščina. "Slovenščina je zelo zanimiva v marsikaterem pogledu. Večina tujcev, ki študira, preučuje in se ukvarja s slovenščino, ne govori tekoče slovenskega jezika. Govorijo ga v takšni meri, kot ga potrebujejo za lastne raziskovalne potrebe," je še povedal.

Simpozij poteka v organizaciji Fakultete za humanistiko Univerze v Novi Gorici, Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša in Raziskovalne postaje Nova Gorica Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU). Sledil mu bo izid zbornika prispevkov pri Univerzi v Novi Gorici.

Novost je tokrat lokacija simpozija. Škrabčeve dneve so namreč po gostovanjih na Univerzi v Novi Gorici in v Frančiškanskem samostanu na Kostanjevici nad Novo Gorico letos umestili v samo središče Nove Gorice, v Xcenter. Tako se jezikoslovno dogajanje seli v mesto, s čimer se že pripravljajo na naslednje Škrabčeve dneve, ki bodo v Novi Gorici potekali leta 2025, v času Evropske prestolnice kulture.