Sklad nagrajuje strokovna in znanstvena dela, ki pomembno prispevajo k oblikovanju bibliotekarske in informacijske znanosti.

Branka Kerec iPrekoršek n Vlasta Stavbar nagrado prejmeta za prispevek z naslovom Kako umestiti tradicijo v sodobnost?: Maistrova knjižnica kot kulturni spomenik prinaša s svojimi posebnostmi izvirne postavitvenove izzive z umestitvijo v redni fond UKM, ki je bil objavljen v reviji Knjižnica.

Maja Peteh in Primož Južnič sta prepričala s prispevkom z naslovom O pomenu predmetnih oznak in podatka o afiliaciji v raziskovalnih knjižnicah v COBISS.SI: praksa izpolnjevanja polj bloka 6XX in podpolja 70X8, ki je bil objavljen v reviji Organizacija znanja.

Kalanov sklad že 47 let spodbuja strokovno, teoretično in raziskovalno delo slovenskih knjižničarjev. Ustanovljen je v spomin na delo slovenskega knjižničarja in vzgojitelja Pavla Kalana (1900–1974), ki je s svojim delom pustil sledi v Slovanski knjižnici, Narodni in in univerzitetni knjižnici in vsej slovenski bibliotekarski stroki.

Nagrajenci so razglašeni na dan Kalanovega rojstva 16. januarja, nagrade pa podelijo na obletnico njegove smrti, 11. junija, so sporočili iz Zveze bibliotekarskih društev Slovenije.