S plesno glasbeno suito Odlaganje spominov bo nastopilo dvajset plesalcev različnih generacij, ki jim je flamenko pomembno zaznamoval življenje – nekateri ga predano plešejo že dve desetletji in v povezavi z njim potujejo po seminarjih in festivalih po Evropi, spet drugi ga šele spoznavajo. Osemnajstim plesalkam in dvema plesalcema se bodo pod vodstvom plesalke in koreografinje Urške Centa na odru pridružili priznani domači glasbeniki: kitarist Izidor Erazem Grafenauer, basist Jošt Lampret in tolkalec Nino Mureškić.

Odlaganje spominov je plesno-glasbena suita flamenka, zbirka posameznih koreografij in skladb, ki jih med seboj združuje tematika spominov in njihovega zapuščanja. V večeru na Odru pod zvezdami se bodo druga za drugo zvrstile koreografije, ki so med letoma 2020 in 2023 med rednim poučevanjem različnih generacij plesalcev nastale pod avtorstvom in mentorstvom Urške Centa. V njih se vpleta avtorska glasba dveh slovenskih glasbenikov Izidorja Erazma Grafenauerja in Jošta Lampreta v spremljavi tolkalista Nina Mureškića.

Prvi del večera bodo sestavljale koreografije, osnovane na tradicionalnem flamenku, ki v obliki solističnih in skupinskih nastopov plesalcev tradicionalno simboliko in pomen reinterpretirajo v sodobnem kontekstu. Slogi fandangos, farruca, solea, soleá por bulerías, sequiriyas, pregones in tientos so nastali na podlagi fonogramov legendarnih izvajalcev flamenka, medtem ko so drugi nastali, kot veleva tradicija – v preigravanju plesa in žive glasbe. Tematika odlaganja spominov se odraža kot svetel pogled na zgodovino. Osvetljuje kulturni pomen tradicionalnih umetniških oblik in pomembnost njihovega poznavanja za zmožnost inovacije.

Drugi del je osnovan na eksperimentiranju z novimi oblikami. Koreografska forma postane enovita, prek vključevanja osebnih zgodb plesalcev pa se tematika razvije. Odlaganje spominov postane tudi zapuščanje preteklosti, ki nam kot skupnosti preprečuje, da bi živeli v sedanjem trenutku. Odziva se na notranji klic, da bi se danes zmogli odločati drugače, kot smo bili nekdaj naučeni skozi ustroje, ki segajo daleč nazaj do naših začetkov.

V iskanju razbremenitve od preteklega najdemo svobodo; v tem kontekstu koreografska miniatura jezik flamenka odvezuje od tuje kulturne zaznamovanosti in ga spravlja v tok, kjer je lahko govorica pri vsakem izmed nas drugačna. Osebni gib pripoveduje osebne zgodbe. V posameznikovem telesu so vpisani gibi nekega življenja, ki jih oblikuje njegova svoboda – njegova pravila, način bivanja in pripoved o stvareh, ki se mu zdijo pomembne. S plesom komunicira svojo prisotnost na tem svetu in krpa razdalje do drugih.

Cikel Noches de Tablao predstavlja umetniške iniciative na področju umetnosti flamenka, ki med seboj prepletajo disciplini žive glasbe in plesa. Oblikujejo ga umetniki, ki svoja avtorska sodelovanja snujejo posebej za gostovanje v ciklu. Program gradi medkulturni lok med tujimi in domačimi ustvarjalci, ki jih zanimata vzpostavitev dialoga med flamenkom in drugimi umetniškimi žanri in snovanje novih ustvarjalnih pristopov in form.