Orkester Tonkünstler, kot je poznan danes, je sredi 20. stoletja nastal iz Deželnega simfoničnega orkestra Spodnje Avstrije. S svojimi rezidencami v dunajski dvorani Musikverein, Festivalni dvorani St. Pölten in na poletnem festivalu Grafenegg velja za enega med največjimi in najpomembnejšimi avstrijskimi glasbenimi ambasadorji.

Na njegovem dirigentskem podiju so v zadnjih letih gostovali dirigenti, kot so Kent Nagano, Julia Jones, Michail Jurowski, Simone Young in Ivor Bolton. Tudi med solisti, ki so z njim nastopali, so nekatera zvezdniška imena, kot so pevci Renee Fleming, Joyce DiDonato, Elisabeth Kulman, Sol Gabetta in Cameron Carpenter, pianisti Rudolf Buchbinder, Fazil Say, Lars Vogt in Lang Lang ter violinisti Christian Tetzlaff, Arabella Steinbacher in Julia Fischer.

Orkester je nedavno gostoval po Nemčiji, Veliki Britaniji, Španiji, na Češkem, v Južni Koreji in Tajvanu ter v baltskih državah. Japonski dirigent Jutaka Sado ga vodi od leta 2015, z njim pa se posveča tradicionalnemu orkestrskemu repertoarju od klasicističnih del do skladb 20. stoletja. Na gostovanju v Ljubljani bodo poustvarili Haydnovo Simfonijo št. 90 v C-duru in Brucknerjevo Simfonijo št. 6 v A-duru.

Orkester Tönkunstler bo v zlatem abonmaju nadomestil sprva napovedani Nizozemski komorni zbor in HERMESensemble, so sporočili iz CD-ja.