Foto: EPA
Foto: EPA

V svoji značilni a cappella izvedbi so po napovedih pripravili preplet slovenskih in svetovnih uspešnic najrazličnejših žanrov. Za skupino, ki združuje približno 30 pevcev, je celotno letošnje leto v znamenju praznovanja jubileja. Napovedali so, da bodo obudili vse svoje največje uspešnice, kot je zdaj že legendarna Africa skupine Toto, s katero so pred leti dosegli velik uspeh na YouTubu, in pripravili nekaj novih pesmi. Ob tem so izdali tudi nov studijski album, ki so ga, izhajajoč iz uspešnice skupine Nirvana, naslovili Smells like ...

Kot so pred kratkim povedali za Delo, so za koncerte v Cankarjevem domu, od katerih sta prva dva že razprodana, pripravili jagodni izbor in izbrali pesmi, ki so jih v preteklih 40 letih zaznamovale in kar najbolj ponesle ime Perpetuum Jazzile v svet.

Napovedali pa so tudi prav posebno pesem z njihovih začetkov v novi preobleki. Skupina namreč izhaja iz Komornega zbora Gaudeamus, ki ga je leta 1983 ustanovil Marko Tiran ter z njim v slovenski zborovski prostor vnesel zabavno in džezovsko glasbo.

Celoletno praznovanje so Perpetuum Jazzile začeli z nastopom na sklepnem dogodku Evropske prestolnice kulture 2022 v Novem Sadu. Zatem so koncertirali na Hrvaškem, v Makedoniji, Bosni in Hercegovini ter Italiji. Na začetku leta so izdali tudi videospot za pesem Derniere danse, njihovo prvo v francoskem jeziku.

Skupina na koncertih izvaja tako domače kot tuje uspešnice najrazličnejših žanrov, od džeza, popa in rocka do svinga, bossa nove, sambe in gospela. V štirih desetletjih je opravila več kot 1000 nastopov, v tem obdobju pa se je skozi njene vrste razporedilo več kot 300 pevcev.

Izdali so 13 albumov in DVD-plošč in našteli več kot sto milijonov ogledov na YouTubu. Kot edini slovenski izvajalec doslej so razprodali Stožice dva večera zapored. Nastopili so tudi s skupino Toto in izvedli turneje po Evropi, Severni Ameriki, Kitajski in drugod.