Na dogodku bodo nastopili pesnika Primož Čučnik in Ana Pepelnik ter glasbenik Tomaž Grom. Njihov nastop bo interakcija govorjene besede in eksperimentalne zvočne slike, pri čemer se oba medija medsebojno dopolnjujeta in sodelujeta na način godbene improvizacije.

Grom in Čučnik gradita zvočnost s pomočjo kontrabasa, zvočil in igral, uporabnih predmetov, najrazličnejših tolkal in "primitivnih" izvirov zvoka ali z eksperimentalno rabo gramofona. Ana Pepelnik pa branje tekstovnega kolaža nadgrajuje s trenutnimi prebliski, menjavanjem glasovnih leg in hitrosti branja in krajšimi ponavljanji. Nastop je poskus povezovanja različnih govoric – besede, zvoka, hrupa, šuma, tišine –, ki jih akterji zaradi sodobnih in inovativnih tokov v glasbi 20. stoletja razumejo kot enakovredne dele celote, so zapisali pri založbi.

Letošnja osrednja tema festivala Prepišno uredništvo, ki se bo začel prihodnji ponedeljek z okroglo mizo z gostoma Andrejem Blatnikom in Ireno Novak Popov, je poezija. "Kot založba, ki vsa leta redno izdaja izvirne pesniške zbirke, objavlja poezijo v reviji Literatura in v spletnem mediju ter prireja pesniška branja, smo namreč ugotovili, da je skrajni čas tudi za bolj poglobljeno debato o poeziji in njenih življenjih," so pojasnili v LUD-u Literaturi.

Na festivalskih dogodkih bodo o poeziji spregovorili s pesniki in pesnicami, bralkami in bralci ter prevajalkami in prevajalci, ki se bodo predstavili tudi v okviru t. i. nakratkih – seriji kratkih predavanj.

Na festivalu bo sicer mogoče prisluhniti branju iz prvencev, uživati v pesniško obarvanih glasbenih nastopih, doživeti posebno edicijo Poezije na podlago ali se na delavnici preizkusiti v pisanju lastne poezije, so našteli organizatorji, ki vabijo na festival poezije, ki bo, "kot bi jo usmerili skozi prizmo, zažarela v vseh barvah spektra".

Slovenski literarni prostor se lahko pohvali z velikim številom kakovostnih pesnic in pesnikov, "nekateri bi celo rekli, da smo 'narod poezije'. A kakšna je v resnici recepcija zbirk pri bralstvu, kako pesmi, ki pridejo od avtorjev ali avtoric zaživijo med občinstvom", bo vprašanje, ki ga bodo obravnavali na festivalu.

Letošnje Prepišno uredništvo se, ko so zapisali v založbi, želi ukvarjati z raznoraznimi vprašanji, ki se porajajo okoli produkcije in recepcije slovenske poezije. Med drugim jih bo zanimalo, kako ustvarjalci in ustvarjalke doživljajo stanje knjižnih izdaj na trgu, kakšni so pogoji za ustvarjanje zvrsti in ali poeziji upada priljubljenost, so zapisali v LUD-u Literaturi.